25 Απριλίου 2024 | 08:59

Η κατηγοριοποίηση των νησιών αποτελεί την παραδοχή του λάθους από το ίδιο το κράτος απέναντι στους πολίτες των νησιών μας

Δημοσιεύτηκε 11:13 - 28/05/2020 Η κατηγοριοποίηση των νησιών αποτελεί την παραδοχή του λάθους από το ίδιο το κράτος απέναντι στους πολίτες των νησιών μας

 Έχουν περάσει λίγες μέρες από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι η χώρα χωρίζεται άτυπα σε τρεις ζώνες- κατηγορίες επικινδυνότητας βάσει της προσβασιμότητας σε υποδομές υγείας και την δυνατότητα ελέγχων για τον κοροναϊό. Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 – «χαμηλού κινδύνου»): Στη ζώνη αυτή εντάσσεται η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα Υγείας, και όσοι προορισμοί βρίσκονται σε απόσταση δύο ωρών (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.

Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 – «μετρίου κινδύνου»): Στην κατηγορία «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν κλίνες Covid-19. Μερικά από τα νησιά αυτά είναι η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος, καθώς και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου.

Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 – «υψηλού κινδύνου»): Στην κατώτερη κατηγορία βρίσκονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν απλές υποδομές υγείας (όχι covid-19), καθώς και όσοι δεν έχουν καθόλου υποδομές υγείας (πχ ακριτικά νησιά).

Με λίγα λόγια η Πάτμος για παράδειγμα που κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από "ποιοτικότατο" τουρισμό είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει τα όποια περιστατικά με ένα κέντρο υγείας και σχεδόν μηδαμινό προσωπικό ή η Κάλυμνος, η "Μέκκα " της αναρρίχησης, με τους καθημερινούς τραυματισμούς στα αναρριχητικά πεδία, στερούνταν ειδικότητας ορθοπεδικού για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρυσι και επιπλέον  "το νησί των πολυτέκνων" αυτήν την στιγμή δεν διαθέτει παιδίατρο στο νοσοκομείο, ανήκουν στην κατηγορία Γ. Δεν θα πάμε σε νησιά όπως οι Λειψοί ή η Ψέριμος ή οι Αρκιοί που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα. Επιπλέον και κάτι ακόμα δεν ακούγεται καλά, πέρα από τον τουρισμό, ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι κάτοικοι που διαμένουν όλο τον χρόνο  και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από την απομόνωση του χειμώνα. Για αυτόν τον λόγο ακριβώς θα έπρεπε να αποκαλούνται "ηρωικοί νησιώτες" και όχι για λόγους διαφήμισης. Είναι αυτοί που προσδίδουν στην Ελλάδα την πολυδιαφημιζόμενη νησιωτικότητα .Οι ψαράδες μας, οι δάσκαλοι μας, οι επιχειρηματίες  του τουρισμού μας που τόσο πολλά προσφέρουν στο εθνικό μας ταμείο αλλά που δυστυχώς παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα κάθε χρόνο, όλο τον χρόνο. Γιατί το νησί υπάρχει -μην ξεχνάμε- και τον χειμώνα, με σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές υγείας, στις μετακινήσεις, στις κρατικές ενισχύσεις κλπ. Και έρχεται τώρα το κράτος να κατηγοριοποιήσει με βάση τι; Με βάση μια υφιστάμενη κατάσταση που το ίδιο το κράτος αμέλησε. Με βάση τις ελλείψεις που το ίδιο δεν φρόντισε να καλύψει, με βάση τις ανάγκες που κάθε ακρίτας έχει και δικαιούται να ικανοποιήσει και που το κράτος αυτό όφειλε να έχει μεριμνήσει;

Κατηγοριοποιώντας τα νησιά μας με αφορμή τον ιό και για λόγους τουρισμού ουσιαστικά κατηγοριοποιείς το ενδιαφέρον που επέδειξες όλο το προηγούμενο διάστημα. Και σε αυτήν κατηγοριοποίηση τα νησιά μας είναι κατηγορία Γ.

Επειδή λοιπόν το κεντρικό κράτος μας πολυδιαφημίζει, όταν το συμφέρει για λόγους προσέλκυσης τουριστών και χρημάτων, καλό είναι να φροντίσει αυτά τα νησιά  να είναι κατηγορία Α όλο τον χρόνο. Οι πολίτες αυτών των νησιών ήταν ανέκαθεν κατηγορίας Α, το μόνο που χρειάζονται είναι να έχουν ένα αντίστοιχο κατηγορίας Α κράτος.

Μαύρος Γιώργος 

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής Ελάσσονος Μειοψηφίας

Προσαρμοσμένη αναζήτηση