Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίγο πριν την αυγή του 2021 από την Άννα Μαύρου - Μπουζιάνη

Δημοσιεύτηκε 11:37 - 28/12/2020 Λίγο πριν την αυγή του 2021 από την  Άννα Μαύρου - Μπουζιάνη

                       Λίγο πριν την αυγή του 2021

Το 2020 δύει μέσα σε ημέρες καραντίνας για την ανθρωπότητα. Τώρα , περισσότερο από ποτέ , μας δίνεται η ευκαιρία να κλείσουμε τα μάτια για να δούμε,  να κλείσουμε τ' αυτιά για να αφουγκραστούμε.

Για κάποιους η άγνοια είναι ευδαιμονία . Αυτή η επιλεγμένη υποκριτική άγνοια , ή ο στρουθοκαμηλισμός , όσο κι αν προσφέρει μια ψευδαίσθηση υπνωτισμένου εφησυχασμού , είναι ο προθάλαμος της πλήρους υποταγής και της καθυπόταξης  του υπέρτατου ανθρώπινου αγαθού : της ελευθερίας.

Μέσα στις άπειρες δυνατότητες που απλώνονται μπροστά μας κάθε στιγμή , τελικά εμείς επιλέγουμε .Και δεν υπάρχουν δικαιολογίες και χρονοτριβές πια. Καμία δικαιολογία ποτέ δεν βοηθάει στην εξέλιξη προς το βέλτιστο. Η μεγαλύτερη ευθύνη για μας και τα παιδιά μας είναι η επιλογή μας. Η καθημερινή επιλογή μας από το πιο μικρό και ευτελές , από τις λέξεις που θα εκστομίσουμε , τις σκέψεις που θα κάνουμε , τις αποφάσεις που θα πάρουμε.

Η ύλη και το χρήμα ανυψώθηκαν και κατέκλυσαν κάθε άλλη αξία εδώ και χιλιάδες χρόνια.  Όλες οι δομές της ζωής  εξαγοράστηκαν  με βάση το οικονομικό συμφέρον αντίθετα στην προαγωγή του ανθρώπου .Το κοσμοϊστορικό 2020 ήρθε να δηλώσει την αρχή του τέλους της υλιστικής εποχής  η οποία οδήγησε την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής. Οι " -ισμοί" κατά τον καθηγητή αστροφυσικής του ΕΚΠΑ  Μάνο Δανέζη κατέρρευσαν όταν οι ανθρώπινες διοικητικές δομές τους εφθάρησαν κάτω από το βάρος των σκοπιμοτήτων, αλλά και της αδυναμίας τους να ανανεώσουν τις πρακτικές εφαρμογής και επέκτασής τους  στα νέα κοινωνικά , επιστημονικά , τεχνολογικά και θεολογικά δεδομένα  της εποχής τους.

Ο Carl Jung στο βιβλίο του " To Αρχέτυπο του Ολοκληρωτισμού" αναφέρει : " έχουμε την τάση να μετατρέπουμε τις ιδέες σε -ισμούς και σε μεγάλα σωτήρια σχέδια , τα οποία όμως είναι πολύ μακράν της αρχικής ιδέας από την οποία εμπνεύστηκαν".

Μεγάλοι αναμορφωτές  που με τη ζωή και το έργο τους προσπάθησαν να υπηρετήσουν μόνο το καλό  είχαν άδοξο τέλος.

 Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όταν επέστρεψε στην Αμερική μετά την δολοφονία του Γκάντι διερωτάται σε μια ομιλία του στην Αλαμπάμα : " O κόσμος δεν αγαπά ανθρώπους σαν τον Γκάντι . Παράξενο αλήθεια ! Δεν αγαπά ανθρώπους σαν τον Αβραάμ Λίνκολν . Έφτασαν να σκοτώσουν τον Χριστό! "  

Αυτή η εμπειρία εκατοντάδων χρόνων οδηγεί τον κοινό νου στο συμπέρασμα πως η αλλαγή πλεύσης γίνεται μόνο με την αυτοβελτίωση . Αυτό που οφείλει να κάνει ο σημερινός άνθρωπος είναι να ενθυμηθεί το " κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση" , να χτίσει τα θεμέλιά του όχι σε εξωτερικές αυθεντίες αλλά στα αιώνια δεδομένα της ανθρώπινης ψυχής , σεβόμενος το δώρο του Θεού. Το δώρο της ύπαρξης.

Ο Χριστός μέσα από την Ανάσταση και την Ανάληψή Του δίδαξε τον άνθρωπο να γίνει ο κυρίαρχος της ζωής του, αυτός που ορίζει το πεπρωμένο του. Μόνο οι αληθινές ανθρωπιστικές αξίες που έφερε ο ερχομός Του στην γη  για την σωτηρία μας μέσα από την απρόσωπη αγάπη, τον αλτρουισμό , την ισοτιμία, την δικαιοσύνη μπορούν να αλλάξουν και να φέρουν ανάπτυξη στην  κοινωνία .

Η αναβάθμιση και η πρόοδος  δεν πραγματοποιούνται   με συμφεροντολογικά κριτήρια , είναι σαθρά οικοδομήματα που η εποχή μας πια δεν τα σηκώνει !

Ο άνθρωπος μέσα από την ανώτερή του μορφή είναι εκείνος που επιθυμεί και αγαπά την γνώση και την αλήθεια , γιατί όποιος την κατέχει μπορεί και είναι ελεύθερος. Ο ελεύθερος άνθρωπος είναι ο ανώτερος άνθρωπος , αυτός που επιθυμεί την ευημερία όλων στον πλανήτη , μάχεται για το κοινό καλό , επιθυμεί την ειρήνη και την ισοτιμία.

Υποστηρίζει και εκφράζει την αρχή  της παγκοσμιότητας, σεβόμενος τις παραδόσεις κάθε έθνους στον πλανήτη, αρχή  που είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων. Συντονίζει την χημεία και την ενέργειά του στα νέα δεδομένα , αποδέχεται όλους αυτούς που θέλουν να μείνουν πίσω , στην παλιά συχνότητα του υλιστικού πεδίου , του εγώ και του ατομικού συμφέροντος , αλλά δεν μπορεί πια να τους ακολουθήσει. Διαχωρίζει την θέση του και πρωτοπορεί , ανοίγοντας τους δρόμους για την εποχή της δικαιοσύνης και της υλοποίησης του Λόγου Του Θεού.

Αυτή η μεγάλη μερίδα των ανθρώπων που διαρκώς διογκώνεται γιατί το ποτάμι της αφύπνισης δεν γυρίζει πίσω ,θα προσφέρουν το έργο τους καθημερινά μέσα από την αυτοβελτίωσή τους και μέσα από την βελτίωση του συνόλου. Ό, τι δεν υπερασπίζεται αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε -δηλαδή τον άνθρωπο , την εξέλιξη και την ελευθερία του- είναι εκτός των επιλογών των ενσυνείδητων ανθρώπων.

Αυτών που κάθε πρωί ξυπνούν ως καινοί , χωρίς κρατούμενα και βαρίδια , που μεταμορφώνονται κάθε στιγμή ενεργοποιώντας στο έπακρο τις προσωπικές τους δυνατότητες. Είναι αυτοί που συγχωρούν , δεν φθονούν, δεν κρίνουν και συγκρίνουν , δεν επιβάλλουν, δεν κατηχούν .Προσέχουν κάθε στιγμή που εστιάζουν  την προσοχή τους ,ακολουθώντας τα λόγια του Γκαμπριέλ  Γκαρσία Μάρκες : " Κοίτα εκεί που θέλεις να πας , γιατί αλλιώς θα πας εκεί που κοιτάς ! "

 Ο καθένας στον μικρόκοσμό του με το φωτεινό του παράδειγμα ,στην οικογένειά του και στην εργασία του, μπορεί και επηρεάζει χιλιάδες γύρω του . Και μόνο με την καθάρια του παρουσία. Βασίζει την ύπαρξή του στους 4 πυλώνες :  Aγάπη,  Ευσπλαχνία, Υπομονή και Δύναμη .

Χρησιμοποιεί την εργασία και την επιστήμη του και την εξελίσσει για το ανώτερο καλό , έχοντας ως γνώμονα τα λόγια του Πλάτωνα : " Πάσα τε επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία , ου σοφία φαίνεται ". Καθώς και του Αποστόλου Παύλου : "Δόξα και τιμή και ειρήνη τοις εργαζομένοις  το αγαθόν" .

Το 2020 ήρθε για να φέρει την ολική μεταμόρφωση στη νόηση , το ύψιστο σημείο της ύπαρξης . Έδειξε πόσο η ύλη κυριαρχεί στην αντίληψη  , είτε ατομικά , είτε συλλογικά ως κοινωνία.

To στοίχημα μέσα από την τεράστια αυτή πρόκληση είναι η αναβάθμιση από την ύλη στο πνεύμα , η ένωση των ανθρώπων στο σημείο της καρδιάς , η συνειδητοποίηση ότι είμαστε οι δημιουργοί της πραγματικότητάς μας ,  για  να οικοδομήσουμε ένα φωτεινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

                          Άννα Μαύρου - Μπουζιάνη

                                 Φαρμακοποιός