Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάκληση νοθευμένων ελαιόλαδων από τον ΕΦΕΤ

Δημοσιεύτηκε 20:39 - 30/07/2020 Ανάκληση νοθευμένων ελαιόλαδων από τον ΕΦΕΤ

Δίκτυα μη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ελαιόλαδων εντοπίστηκαν από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’) που διεξήγαγε τις χηµικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων, τα οποία - ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα - είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.

 

Πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες:

«ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»
«ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»
«ΚΡΗΤΗΣ»
«ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ»
«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ»
.

 

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν. Σημειώνεται ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά ενώ καλούνται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, των οποίων η επισήμανση ταυτίζεται με τις επισημάνσεις των παρατιθέμενων  φωτογραφιών να μην τα καταναλώσουν.