Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ύψιστος συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Το «φάντασμα» Oruc Reis άπλωσε καλώδια για έρευνες – Τι λέει η Αθήνα

Δημοσιεύτηκε 11:23 - 14/10/2020 Ύψιστος συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Το «φάντασμα» Oruc Reis άπλωσε καλώδια για έρευνες – Τι λέει η Αθήνα

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο βρίσκονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει να κινείται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και τώρα οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους βρίσκονται συνεχώς στα ραντάρ της Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, σκιά του Oruc Reis έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή μονάδες του ελληνικού στόλους και συγκεκριμένα πλοία επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, υποβρύχια, καθώς και άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το επίπεδο επαγρύπνησης είναι δε πολύ υψηλό, διότι η νέα προκλητική αποστολή του τουρκικού σκάφους στα νότια του Καστελόριζου αξιολογείται από το «Πεντάγωνο» ως η πιο σοβαρή από τις δύο προηγούμενες. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά σενάρια και σχέδια αντίδρασης για να αποτραπεί η είσοδος του σεισμογραφικού σε περιοχή των δυνητικών χωρικών μας υδάτων δηλαδή στα 12 μίλια από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ΝΕΑ, το σεισμογραφικό έχει ποντίσει καλώδια στην περιοχή της Navtex.

«Από την χαμηλή ταχύτητα με την οποία κινείται το Oruc Reis αλλά και από τη μακρόθεν παρατήρηση εκτιμούμε ότι έχει ρίξει καλώδια» ανέφεραν αρμόδιες πηγές, οι οποίες συμπλήρωναν, ωστόσο, ότι εξαιτίας του θορύβου και του βόμβου γύρω από το Οruc Reis είναι μάλλον αδύνατον να πραγματοποιεί έρευνα.

Το τουρκικό ερευνητικό που κινείται «πειρατικά» έχει κλείσει τους πομπούς του με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να ανιχνευθεί από τo σύστημα AIS (Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως). Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει φύγει ούτε λεπτό από τα «μάτια» του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις που έδωσε από την πρώτη στιγμή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στους αρχηγούς έχουν ήδη μεταφερθεί στο στράτευμα και έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες αποστολές. Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε χθες από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς των Κλάδων για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιδίωξη της στρατιωτικής ηγεσίας είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις να είναι απολύτως προετοιμασμένες να παρέμβουν αποτελεσματικά όποτε απαιτηθεί και να αντιδράσουν στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της πρόκλησης. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είχαν παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή ακόμη και μετά το πέρας της προηγούμενης κρίσης στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ανασυγκρότηση πριν τη νέα πρόκληση

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στον μήνα που μεσολάβησε από την αποχώρηση του Οruc Reis μέχρι τη νέα προκλητική επάνοδό του στα νότια του Καστελόριζου, οι Ενοπλες Δυνάμεις – και ειδικά ο ελληνικός Στόλος – ανασυγκροτήθηκαν, επιδιόρθωσαν μικρές βλάβες, πήραν μία μικρή ανάσα, αλλά δεν σταμάτησαν τη ρεαλιστική εκπαίδευση. Η μεγάλη εθνική άσκηση, ο «Παρμενίων», μπορεί να ματαιώθηκε όμως πραγματοποιήθηκαν πολλές μικρότερης κλίμακας ασκήσεις, εξίσου ουσιαστικές. Αεροπορία, Ναυτικό και Στρατός Ξηράς επικεντρώθηκαν σε βολές και σε συγκεκριμένα ρεαλιστικά σενάρια προκειμένου να αυξήσουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Σήμερα και μεθαύριο εξάλλου έχουν προαναγγελθεί ασκήσεις πυρών στα ανατολικά και δυτικά της Κρήτης αλλά και αεροναυτικές ασκήσεις στο νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Διπλωματική αντεπίθεση και στρατιωτική ετοιμότητα

Η ελληνική κυβέρνηση από την ώρα έκδοσης της νέας NAVTEX έχει επιδοθεί σε μία νέα διπλωματική αντεπίθεση με στόχο τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας. Ενοχλημένη από το γεγονός ότι ενώ οι Τούρκοι την περασμένη εβδομάδα δεσμεύονταν να ανακοινώσουν ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών και αντ’ αυτού έστειλαν το Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου, η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της ώστε να υψώσει ανάχωμα στις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας.

Όπως έγραψε το Newpost, ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να ζητήσει την άμεση επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Αυτό έγινε εμφανές και κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε συμφωνήσει με την Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές. Όμως αντί για ημερομηνία, έχουμε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν συζητάμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια σαφή επιλογή στην τελευταία σύνοδο κορυφής: Η μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητικότητα. Η Τουρκία επέλεξε τη δεύτερη οδό».

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε βάρος της Άγκυρας.

Η τυχόν αναθεώρηση της στάσης της Μέρκελ θα είναι το κλειδί για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή καθώς απαιτείται ομοφωνία. Ελλάδα και Κύπρος αναμένεται να θέσουν το θέμα μετ´ επιτάσεως παροτρύνοντας τους άλλους «25» ηγέτες της ΕΕ να μην εξαντληθεί η περίοδος των δύο μηνών που έχει δοθεί στην Τουρκία μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Τίποτα δεν τήρησε. Ο Ερντογάν γράφει τους πάντες εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις του Oruc Reis. Όπως έγραψε νωρίτερα το Newpost, το  Ελληνικό επιτελείο αρκετές ώρες αν όχι 24ωρα πριν από την έκδοση της παράνομης Τουρκικής navtex γνώριζε ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται να "σπάσει" την άτυπη συμφωνία ενόψει των διερευνητικών και να προχωρήσει σε νέα προκλητική ενέργεια με έξοδο του Oruc Reis. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο το σενάριο έκδοσης NAVTEX σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο είχε εξεταστεί και με τους Έλληνες επιτελείς να έχουν σχεδιάσει τρόπους αντίδρασης.

Και παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των πλοίων του Στόλου είχε αποσυρθεί στους ναυστάθμους, στην «καυτή» περιοχή του ακριτικού συμπλέγματος αλλά και στην ευρύτερη περιοχή παρέμειναν Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Μέσα σε ελάχιστες ώρες και επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά άμεσα αντανακλαστικά αναπτύχθηκαν στο Νοτιοανατολικό καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις που τους δίνουν τακτικό πλεονέκτημα απέναντι στον κλειστό σχηματισμό των Τουρκικών πλοίων.

Όπως εκτιμά το Ελληνικό επιτελείο, τα επόμενα 24ωρα ο πόλεμος νεύρων στην περιοχή όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά ενδεχομένως και να ενταθεί, με τον Τουρκικό στόλο να προκαλεί επιδιώκοντας τη λάθος κίνηση. Σε κάθε περίπτωση το κομβικό σημείο θα είναι εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το ερευνητικό εγγύτερα των 12 μιλίων από το Καστελόριζο.

newpost.gr