Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια των υδροπλάνων

Δημοσιεύτηκε 13:22 - 06/09/2021 Ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια των υδροπλάνων

Μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια αναβολών και διάφορων νομοσχεδίων που άλλαζαν το θεσμικό πλαίσιο, όλα δείχνουν πως το 2022 θα είναι η χρονιά που τα υδροπλάνα θα πετάξουν ξανά στην Ελλάδα. Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις και τα πρώτα εμπορικά δρομολόγια αναμένονται με το που ξεκινήσει η επόμενη θερινή σεζόν. 

Οι δοκιμαστικές πτήσεις είναι απαραίτητες για τη δοκιμή του δικτύου και την εκπαίδευση των μηχανικών και των πιλότων. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι να έχουν προχωρήσει οι αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων σε μεγάλο τμήμα της χώρας, ώστε μέχρι την επόμενη σεζόν να έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο που να μπορεί να δημιουργήσει ικανή ζήτηση. 

Οι εμπορικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από το Ιόνιο, καθώς τα τρία πρώτα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια της χώρας βρίσκονται σε Πάτρα, Κέρκυρα και Παξούς, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αδειοδότηση για τη λειτουργία των υδατοδρομίων στα τρία Διαπόντια Νησιά (Ερείκουσσα, Οθωνοί και Μαθράκι). Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι αδειοδοτήσεις για Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Μεγανήσι. 

Από το Ιόνιο, πρόκειται να ξεκινήσει πτήσεις αρχικά με τρία αμφίβια υδροπλάνα 19 θέσεων, η Grecian Air Seaplanes. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει τον στόλο της, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας, ακολουθώντας την πορεία αδειοδότησης των υδατοδρομίων στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις Σποράδες και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Εξάλλου, αν οι αδειοδοτήσεις προχωρήσουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, δεν αποκλείεται τη σεζόν του 2022 να ξεκινήσουν πτήσεις και στο Αιγαίο σε διαδρομές όπως Σκόπελος – Αλόννησος - Σκύρος, καθώς και Τήνος - Πάτμος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η Hellenic Seaplanes που πρόκειται να δραστηριοποιηθεί αρχικά με τέσσερα υδροπλάνα δεν αποκλείεται να ανοίξει το σύστημα των κρατήσεων τον ερχόμενο Μάρτιο.  

Στον σχεδιασμό βρίσκεται και η Πελοπόννησος με επίκεντρο την Καλαμάτα, καθώς στις αρχές Αυγούστου ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η Hellenic Seaplanes που έχει αναλάβει την αδειοδότηση του έργου καθώς και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της πόλης κατέθεσαν τον επικαιροποιημένο τεχνικό φάκελο του υδατοδρομίου στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. 

Με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης του υδατοδρομίου, η Hellenic Seaplanes θα εντάξει στο σχέδιο πτήσεων της δρομολόγια από την Καλαμάτα προς άλλους προορισμούς της Πελοποννήσου, όπως μεταξύ άλλων και η διασύνδεση της Μεσσηνίας με την Αρκαδία και συγκεκριμένα με τη Λίμνη Τάκα καθώς και η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, η Μονεμβάσια, η Ελαφόνησος, κ.λπ.

~capital.gr