Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ν. Κεραμέως: Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια – Τι θα γίνεται με τις απουσίες των μαθητών

Δημοσιεύτηκε 16:52 - 06/09/2021 Ν. Κεραμέως: Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια – Τι θα γίνεται με τις απουσίες των μαθητών

Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόνισε σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι προβλέπονται υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν τη διενέργεια εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές, ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια δύο self tests. Για τους εμβολιασμένους αρκεί απλώς η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσηνόσησης.

Όσον αφορά στο κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος η υπουργός τόνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος. «Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid τεστ δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη» είπε στον ΣΚΑΪ.

Για το σκεπτικό της απόφασης αυτής η υπουργός σημείωσε: «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα. Έτσι κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, δήλωσε η κα Κεραμέως.
Προσέθεσε ακόμη ότι τα εμβολιασμένα παιδιά δεν θα κάνουν self test παρά μόνο αν υπάρχει κρούσμα. «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος» τόνισε.

Σχετικά με τα πανεπιστήμια ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση. Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης.

Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με τα δικά τους έξοδα. Δεν προβλέπεται εκπαίδευση εξ αποστάσεως τόνισε η υπουργός.

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/n-kerameos-pos-tha-leitoyrgisoyn-scholeia-kai-panepistimia-ti-tha-ginetai-me-tis-apoysies-ton-mathiton/?fbclid=IwAR1Efqo6kB_1I4wt7bV59TXx8DFw3N_N_AH95m3CnjaZGDfDc-tu1luKHlE