Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Βρέθηκαν επιπλέον 9.700 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε 12:47 - 11/01/2022 Κορονοϊός: Βρέθηκαν επιπλέον 9.700 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Αυξάνονται τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως προκύπτει από τα self test που γίνονται μετά την επαναλειτουργία των σχολείων. Τον νέο αριθμό θετικών τεστ, που μπορεί να… εξελιχθούν σε κρούσματα μετά τον επανέλεγχο, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Τη Δευτέρα, μέρα που άνοιξαν τα σχολεία μετά τις διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, από τα self test που έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί προέκυψαν σχεδόν 15.500 θετικά, κάποια από τα οποία μεταφράστηκαν και σε κρούσματα. Σήμερα (11.01.2022), μέρα που ήταν επίσης υποχρεωτικό το τεστ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 9.700. 

Από τα σχεδόν 9.700 επιπλέον θετικά self test, είπε ο Θάνος Πλεύρης, τα 1.000 αφορούν σε εκπαιδευτικούς και τα υπόλοιπα σε μαθητές. 

Τα θετικά self test που δηλώθηκαν σήμερα το πρωί ήταν 9.688, σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας. Θα ακολουθήσει και τρίτο τεστ την Πέμπτη για την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή. Χθες, τα self test κατέγραψαν 15.547 εν δυνάμει κρούσματα, μαθητών και εκπαιδευτικών. Δηλαδή, συνολικά τις τελευταίες 48 ώρες έχουν ανιχνευτεί 25.235 εν δυνάμει κρούσματα.

«Είχαμε 15.000 θετικά self test και κοντά στα 10.000 σήμερα που σημαίνει ότι αυτός ο κόσμος θα κυκλοφορούσε στην κοινότητα και δεν θα γνώριζε ότι νοσεί», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης επαναλανάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως χάρη στη λειτουργία των σχολείων γίνεται ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος του πληθυσμού, καθώς από την Κυριακή έχουν γίνει 1,6 εκατ. τεστ.

Με αυτά τα δεδομένα, έρχεται… πιο κοντά η πρόβλεψη που έκανε νωρίτερα ο Νίκος Τζανάκης, πως δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να σπάσει το ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων και να γίνει περισσότερα από 50.000. Και ο Θάνος Πλεύρης, πάντως, εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα είναι αυξημένα τόσο αυτή όσο και την επόμενη εβδομάδα. 

Καμία παράταση για τους άνω των 60

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60, στους οποίους θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα από τι; 16 Ιανουαρίου. Είπε ότι δεν θα δοθεί παράταση αλλά πριν αρχίσουν να «πέφτουν» τα πρόστιμα, θα έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό και τα αιτήματα για κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικότητας εμβολιασμούς από τα 50 έτη, απάντησε ότι το μείζον αυτή τη στιγμή είναι πως όλοι οι άνω των 18 από την 1η Φεβρουαρίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι εάν έχουν περάσει 7 μήνες από την δεύτερη δόση και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη.

«Παράθυρο» για επαναφορά της μουσικής

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε επίσης ότι συζητείται η επαναφορά της μουσικής και η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα. «Αρχικά εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα» είπε, εξηγώντας ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι κυκλική και τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα δεν έχουν απόδοση. Επίσης, ορισμένα από τα μέτρα ελήφθησαν με γνώμονα την εορταστική περίοδο «όπως λόγου χάρη η μουσική» και ενδεχομένως δεν υπάρχει πλέον λόγος να ισχύουν.

Εξήγησε ότι η φιλοσοφία των μέτρων παραμένει, ωστόσο μια αποκλιμάκωση μπορεί να υπάρξει ώστε να μην υπάρχει ο περιορισμός των 1.000 ατόμων στις αθλητικές δραστηριότητες ή η κατάσταση στην εστίαση να είναι πιο κανονική.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής που θα συνεδριάσει αύριο, καθώς η ισχύς των μέτρων λήγει την προσεχή Κυριακή.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Για τους υγειονομικούς, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εξετάζεται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους έναντι της Covid ασχέτως της πορείας της πανδημίας και εάν τελικά αποφασιστεί «τότε προφανέστατα όποιος επιλέξει να μην εμβολιαστεί θέτει εαυτόν εκτός συστήματος Υγείας».

Προς το παρόν οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε αναστολή έως ότου εμβολιαστούν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν έως τις 31 Μαρτίου.

 

newsit.gr