Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους για το δυστύχημα στα Τέμπη – Χημικά και κρότου λάμψης στο Σύνταγμα (Photos)

Δημοσιεύτηκε 17:28 - 16/03/2023 Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους για το δυστύχημα στα Τέμπη – Χημικά και κρότου λάμψης στο Σύνταγμα (Photos)

Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων λαμβάνει χώρα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας την Πέμπτη με αίτημα να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Κατακλύστηκαν από διαδηλωτές οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Με χημικά και κρότου λάμψης αντιδρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα ΜΑΤ του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας χαρακτηρίζονται ήδη μεγαλειώδεις καθώς χιλιάδες κόσμου έχουν ανταποκριθεί στα καλέσματα της ΓΣΕΕ, του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

«Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», επισημαίνεται στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, η οποία προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου.

«Ακούστε τις φωνές» είναι το κεντρικό σύνθημα της ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωση της ζητά, μεταξύ άλλων, να αποδοθούν ευθύνες, να ληφθούν μέτρα, να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας καθώς και σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

 

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία την Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις. «Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16/3» αναφέρει το κάλεσμα της ΟΛΜΕ, που καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.

Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε συγκεντρώσεις στις 11:30 στα Προπύλαια και στις 11:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Οι ζωές μας έχουν αξία», σημειώνεται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τις σημερινές κινητοποιήσεις.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού τραβούν χειρόφρενο λόγω της 24ωρης απεργίας.

Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία. Η κινητοποίηση άρχισε στις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης και λήγει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Το μετρό και ο ηλεκτρικός (Γραμμές 1,2,3) θα λειτουργήσουν μεταξύ 10:00 – 15:00. «Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών έχει βυθίσει τη χώρα στο πένθος και εξακολουθεί να συγκλονίζει τους πάντες, ξεσηκώνοντας ένα μεγάλο «κύμα» οργής και ταυτόχρονα απαίτησης για την απόδοση ευθυνών, όπου και εάν ανήκουν και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μεταφορών, που αποτελούν κοινωνικό αγαθό», τονίζει η ΣΤΑΣΥ σε ανακοίνωσή της.

Τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 09:00 έως τις 21:00, ενώ τα ΚΤΕΛ θα κινηθούν κανονικά.

«Σύσσωμοι με την κοινωνία, διεκδικούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να αξίζουν στον επιβάτη, που να αξίζουν στον εργαζόμενο γιατί η συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό στις υπηρεσίες του πολίτη. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» τονίζουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Η  Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00, με αποτέλεσμα να καθηλωθεί όλος ο αεροπορικός στόλος των ελληνικών αεροδρομίων.