29 Απριλίου 2024 | 16:37

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα «CLEON» -Καταφθάνει από Τετάρτη με 43άρια [χάρτες]

Δημοσιεύτηκε 17:21 - 10/07/2023 Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα «CLEON» -Καταφθάνει από Τετάρτη με 43άρια [χάρτες]

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τον καύσωνα «CLEON» -όπως ονομάστηκε-, που αναμένεται να σαρώσει τη χώρα τις προσεχείς ημέρες, εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα με ανάρτησή του στο Τwitter ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς προαναγγέλλοντας το έκτακτο δελτίο που εκδόθηκε, η χώρα βαδίζει σε επίπεδα καύσωνα από την προσεχή Τετάρτη έως τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα. «Το μέγιστο των θερμοκρασιών προσδιορίζεται την Παρασκευή και το Σάββατο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καιρός: Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα «CLEON»

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία «CLEON» και εντάσσεται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών, με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).

Πιο αναλυτικά:

    Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε σχεδόν όλη τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και στο εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι δήμοι της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή για τη διάθεση κλιματιζόμενων χώρων με σκοπό την προστασία του κοινού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, ενώ λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση σε υπ. Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και Πυροσβεστική, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για εκδήλωση πυρκαγιών λόγω της ξηρασίας.
Δείτε live την πορεία του καύσωνα:
Τα «καμπανάκια» των μετεωρολόγων για τον καύσωνα

Νωρίτερα, πολλοί μετεωρολόγοι της χώρας είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αφρικανικό καύσωνα που καταφθάνει, προβλέποντας θερμοκρασίες που δεν αποκλείεται να φτάσουν κατά τόπους ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει: «Με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν μια σχετικά καλή προγνωσιμότητα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή περίπου, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξής:

    Το ισχυρό αυτό θερμό κύμα αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύος του στη χώρα μας.
    Το μέγιστο της έντασης αυτού του θερμού κύματος για τη χώρα μας εντοπίζεται το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο. Τα πιο ακραία προγνωστικά σενάρια θέλουν τον υδράργυρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας, να βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο κοντά στους 43 με 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Μια πιο κοντά προς τον μέσο δρόμο όλων των υποσεναρίων τιμή είναι οι 41 με 42 βαθμοί σε τοπικό επίπεδο για τις βαθιά μεσημεριανές ώρες.
    Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς Κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ. λεκανοπέδιο της Αθήνας).
    Στα θετικά της υπόθεσης είναι:

α. Οι θάλασσές μας δεν έχουν θερμανθεί αρκετά εξαιτίας και του έντονα άστατου καιρού του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύσσονται έντονες θαλάσσιες αύρες και άρα θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα βρίσκονται σε πολύ πιο υποφερτές καταστάσεις για τις μεσημβρινές ώρες. Δεν θα συμβαίνει το ίδιο όμως για τις βραδινές ώρες, όπου η υγρασία θα κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές. Το αντίθετο θα ισχύει για εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές, όπου θα έχουμε δύσκολα μεσημέρια, καλύτερα όμως βράδια. Στο μέσο αυτών των δύο καταστάσεων θα βρίσκονται έντονα αστικοποιημένες περιοχές

.

Πηγή: iefimerida.gr - Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα «CLEON» -Καταφθάνει από Τετάρτη με 43άρια [χάρτες] - iefimerida.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση