29 Απριλίου 2024 | 19:00

Τέσσερα μέτωπα φωτιάς μέσα σε λίγη ώρα στην Ηλεία: Εκκενώθηκαν οικισμοί

Δημοσιεύτηκε 16:25 - 29/07/2023 Τέσσερα μέτωπα φωτιάς μέσα σε λίγη ώρα στην Ηλεία: Εκκενώθηκαν οικισμοί

 έσσερα πύρινα μέτωπα, σε διαφορετικά σημεία, μέσα σε λίγη ώρα, ξέσπασαν στην περιοχή της Ηλείας.

Το ένα μέτωπο εκδηλώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, κοντά σε ξενοδοχειακή μονάδα, ενώ δόθηκε εντολή να ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου και του Κρόνιου Λόφου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά καίει σε αναγεννημένο δάσος.


Το συγκεκριμένο μέτωπο φαίνεται να είναι πιο σοβαρό, καθώς δόθηκε εντολή για εκτροπή των εναέριων μέσων από την Παλαιοβαρβάσαινα στην Αρχαία Ολυμπία για να προλάβουν τo νέο πύρινο μέτωπο. 

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπιας, κ. Γεωργιόπουλος είπε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι σε απόσταση μικρότερη των χιλίων μέτρων από τις κατοικημένες περιοχές και τον αρχαιολογικό χώρο και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ταυτόχρονο ξέσπασμα των πυρκαγιών.

«Δύο εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα, του δήμου Πύργου», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε μία ακόμη φωτιά κοντά στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην περιοχή Φαναράς».

Όσον αφορά στην εξέλιξη των πύρινων μετώπων, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, η μία εστία της φωτιάς στην Παλαιοβαρβάσαινα και συγκεκριμένα στην περιοχή Καρούτες, παρουσιάζει μια καλή εικόνα, ενώ η δεύτερη εστία φωτιάς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη».

Σχετικά με την φωτιά στην περιοχή Φαναράς, της Αρχαίας Ολυμπίας, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «πάλι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, η πυρκαγιά παρουσιάζει μία καλή εικόνα».

Εντολή εκκένωσης σε τέσσερις περιοχές στην Παλαιοβαρβάρσαινα
Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα Ηλείας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία, στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα, 21 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα. 


Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν απειλούνται μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ilialive.gr, μήνυμα για προληπτική εκκένωση των οικισμών Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι καλούνται να απομακρυνθούν προς Αρχ. Ολυμπία, ενώ σύμφωνα με το ίδιες πληροφορίες περιορίστηκε το μέτωπο στη διασταύρωση Παλαιοβαρβάσαινας και μαίνεται η δεύτερη πυρκαγιά, σε δύο μέτωπα, μέσα σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις από Βαρβάσαινα προς Παλαιοβαρβάσαινα.

Τρίτο μέτωπο στην περιοχή Φαναράς
Το τρίτο μέτωπο στην Ηλεία ξέσπασε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, στην περιοχή Φαναράς.

Στο σημείο έσπευσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο το συντομότερο δυνατό.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση