Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστήμονες επούλωσαν πληγές με τη χρήση του ηλεκτρισμού

Δημοσιεύτηκε 16:56 - 28/04/2023 Επιστήμονες επούλωσαν πληγές με τη χρήση του ηλεκτρισμού

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ειδικά κατασκευασμένο βιοτσίπ που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να επουλώνει πληγές έως και τρεις φορές πιο γρήγορα από το κανονικό.

 

Το ανθρώπινο σώμα παράγει ένα ηλεκτρικό πεδίο που το κάνει αυτό με φυσικό τρόπο. Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία έβαλαν στόχο να ενισχύσουν αυτή τη διαδικασία, αναφέρει το sciencealert.com.

Αν και δεν θεραπεύει σοβαρούς τραυματισμούς με την ταχύτητα ενός υπερήρωα της «Marvel» όπως μπορεί να φανταστήκατε, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να μειώσει ριζικά τον χρόνο που χρειάζονται οι μικρές πληγές και οι αμυχές για να κλείσουν. Μπορεί επίσης να αποβεί σωτήρια για τους ανθρώπους με χρόνια τραύματα τα οποία χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν.

Για άτομα με χρόνιες πληγές που αυτές χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν, όπως σε ηλικιωμένουςσε άτομα με διαβήτη ή σε άτομα με κακή κυκλοφορία του αίματος, η γρήγορη ανάρρωση από συχνά μικρά, ανοιχτά κοψίματα θα μπορούσε να είναι κυριολεκτικά σωτήρια.

 

«Οι χρόνιες πληγές είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο δεν ακούμε συχνά», δήλωσε η Μαρία Άσπλουντ, επιστήμονας βιοηλεκτρονικής στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Τσάλμερς στη Σουηδία.

«Η ανακάλυψη μας μεθόδου που μπορεί να επουλώσει τις πληγές έως και τρεις φορές ταχύτερα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τους διαβητικούς και τους ηλικιωμένους, μεταξύ άλλων, οι οποίοι συχνά υποφέρουν πολύ από πληγές που δεν κλείνουν», συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

 

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια βιο-ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία καλλιέργησαν τεχνητό δέρμα από κερατινοκύτταρα, τον πιο κοινό τύπο κυττάρων του δέρματος και απαραίτητα για τη διαδικασία επούλωσης. Επίσης, συνέκριναν την εφαρμογή ηλεκτρικών πεδίων στη μία πλευρά του τραύματος με εναλλασσόμενα πεδία και στις δύο πλευρές του τραύματος.

Τόσο τα υγιή κερατινοκύτταρα όσο και τα κερατινοκύτταρα που σχεδιάστηκαν για να μοιάζουν με εκείνα των ατόμων με διαβήτη, κινήθηκαν έως και τρεις φορές ταχύτερα προς την πληγή, χωρίς να υποστούν βλάβη από τα ηλεκτρικά πεδία.

Οι πληγές που δεν επουλώνονται με συμβατικό, γρήγορο τρόπο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνιση μόλυνσης και τον χρόνο επούλωσης.

 

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να δοκιμάσουν τη μέθοδο σε πραγματικές πληγές σε ζωντανούς ανθρώπους και όχι σε δερματικά κύτταρα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο.

liberal.gr