Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή: Ρουκέτες και εκρήξεις στο Τελ Αβίβ - Σφυροκοπείται η Γάζα

Δημοσιεύτηκε 19:26 - 12/05/2021 Σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή: Ρουκέτες και εκρήξεις στο Τελ Αβίβ - Σφυροκοπείται η Γάζα

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με αντιαεροπορικές σειρήνες και εκρήξεις να ηχούν στο κεντρικό Ισραήλ, και το Τελ Αβίβ να γίνεται στόχος ομοβροντίας ρουκετών από τη Χαμάς με πληροφορίες για μία γυναίκα νεκρή και πέντε τραυματίες. Το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν αναστέλλει τη λειτουργία του και οι πτήσεις ανακατευθύνονται στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή, η Λωρίδα της Γάζας δέχεται σκληρό σφυροκόπημα, μετρώντας ήδη περισσότερους από 28 νεκρούς -παιδιά ανάμεσά τους-, ενώ ισοπεδώθηκε κτίριο 13 ορόφων...

Ο απολογισμός των θυμάτων στο νέο κύκλο αίματος που άνοιξε στη Μέση Ανατολή αυξάνεται διαρκώς, με τη σύγκρουση να προσλαμβάνει διαστάσεις γενικευμένης σύρραξης παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Ρουκέτες έπληξαν το βράδυ της Δευτέρας πόλεις σε όλο το κεντρικό Ισραήλ με τη σύγκρουση να «μεταφέρεται» στη μητρόπολη του Τελ Αβίβ, και τα προάστιά του, στη μεγαλύτερη στα χρονικά επίθεση του είδους εκ μέρους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ κατά της ισραηλινής επικράτειας, σύμφωνα με τους Times of Israel.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προάστιο Χόλον του Τελ Αβίβ σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κορίτσι πέντε ετών.

Νωρίτερα, δύο γυναίκες, ηλικίας 40 και 65 ετών, είχαν χάσει τη ζωή τους στην πόλη Ασκελόν του νότιου Ισραήλ που δέχθηκε επίσης επίθεση. Στο στόχαστρο βρέθηκε και αγωγός μεταφοράς καυσίμων που συνδέει τις πόλεις Εϊλάτ και Ασκελόν.

Ανεστάλη, εν τω μεταξύ, η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και οι πτήσεις ανακατευθύνονται στην Κύπρο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

Από το βράδυ της Δευτέρας, όταν και η κατάσταση ανεφλέγη, έχουν εκτοξευτεί περισσότερες από 700 ρουκέτες προς το Ισραήλ, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Το μπαράζ στο Τελ Αβίβ ήταν η εκδίκηση της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ για την ισοπέδωση κτιρίου 13 ορόφων σε ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα. Η επίθεση είχε προαναγγελθεί για τις 21.00 το βράδυ σε «απάντηση για τη «στοχοθέτηση πολυκατοικιών και πολιτών» για να ακολουθήσουν περισσότερες από 130 ρουκέτες.

Το Ισραήλ σφυροκοπά αδιάκοπα από τη Δευτέρα τη Λωρίδα της Γάζας, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φθάσει τους 28, κατά τις τελευταίες πληροφορίες. Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες βρίσκονται τουλάχιστον δέκα παιδιά.



Οι ένοικοι του πολυώροφου κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και όσοι κατοικούσαν γύρω από αυτό, κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή περίπου μία ώρα πριν από τον βομβαρδισμό. Δεν κατέστη άμεσα σαφές εάν το κτίριο είχε εκκενωθεί πλήρως ή εάν υπήρξαν θύματα.

H «φωτιά» που «καίει» εδώ και ημέρες γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ έχει πλέον οδηγήσει στη χειρότερη ανάφλεξη της βίας από το 2017, και επί του παρόντος πέφτουν στο κενό οι διεθνείς εκκλήσεις προς αμφότερες τις πλευρές για αποκλιμάκωση.



 

Νετανιάχου: Βρισκόμαστε σε σκληρό πόλεμο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντίθετα προειδοποιεί με σληρότερη απάντηση και η Χαμάς απαντά πως «είναι έτοιμη».

«Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας βαριάς εκστρατείας» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ. «Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ πλήρωσαν και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα [...] το αίμα τους χύνεται» πρόσθεσε.

«Από χθες [Δευτέρα], ο στρατός έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα [..] Και θα εντείνουμε περαιτέρω τη δύναμη των επιθέσεων μας» δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του, προσθέτοντας ότι η Χαμάς «θα δεχτεί ένα τέτοιο χτύπημα που δεν το περιμένει».

Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του έχουν πλήξει 150 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν σκοτώσει 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ακολουθεί οπτικό υλικό από την αναχαίτιση ρουκετών από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος Θόλος».


Έτοιμη για πόλεμο η Χαμάς

Η Χαμάς «είναι έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια κλιμάκωση των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε από την πλευρά των Παλαιστινίων ο ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγε, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αν [το Ισραήλ] θέλει την κλιμάκωση, η αντίσταση είναι έτοιμη και αν [το Ισραήλ] θέλει να σταματήσει, είμαστε επίσης έτοιμοι» δήλωσε ο Χανίγε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση καλώντας σε αποκλιμάκωση άμεσα. «Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να ελέγξουν την προσφυγή στη βία» επισήμανε σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας πως η «η τυφλή εκτόξευση ρουκετών και βλημάτων όλμων προς κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ είναι απαράδεκτη».

 

Ο Λευκός Οίκος από πλευράς του καταδίκασε απόψε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον στόχων στο ισραηλινό έδαφος, τονίζοντας κατά την πάγια θέση του ότι το Ισραήλ έχει νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Η Ιερουσαλήμ, μια πόλη τόσο σημαντική για τους πιστούς όλου του κόσμου, πρέπει να είναι ένας τόπος συνύπαρξης» τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ενώπιον των δημοσιογράφων, υπογραμμίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό και η Ουάσινγκτον επικεντρώνει όμως τώρα τις προσπάθειές της στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε αμφότερες τις πλευρές να αποφευχθούν οι θάνατοι αμάχων.


~cnn.gr