Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Ιταλία καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία της Ευρώπης στην ιστορία

Δημοσιεύτηκε 11:24 - 13/08/2021 Στην Ιταλία καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία της Ευρώπης στην ιστορία

Το νησί της Σικελίας στην Ιταλία ίσως έχει καταγράψει την πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη καθώς ο υδράργυρος απογειώθηκε στους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Οι τοπικές αρχές εντόπισαν τη θερμοκρασία-ρεκόρ κοντά στις Συρακούσες την Τετάρτη και τώρα μένει να επαληθευτεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Σύμφωνα με τον WMO, το τρέχον επίσημο ρεκόρ στην Ευρώπη είναι 48 C, καταχωρημένο στην Αθήνα, το 1977.

Ο τελευταίος καύσωνας στην Ιταλία προκαλείται από έναν αντικυκλώνα - με το όνομα Lucifer (μτφ. Εωσφόρος) που ανεβαίνει από την Αφρική.

Οι αντικυκλώνες είναι περιοχές υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης όπου ο αέρας βυθίζεται.

Ο Lucifer προβλέπεται να κατευθυνθεί βόρεια στην ηπειρωτική Ιταλία, αυξάνοντας περαιτέρω τη θερμοκρασία σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ρώμης.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας εξέδωσε «κόκκινη» προειδοποίηση για έντονη ζέστη σε αρκετές περιοχές και ο αριθμός των πόλεων που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο αναμένεται να αυξηθεί από οκτώ σε 15 έως την Παρασκευή.

Ο μεσογειακός καύσωνας, εξαιτίας του οποίου κάποιες χώρες καταγράφουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες τους εδώ και δεκαετίες, οδήγησε στην εξάπλωση των πυρκαγιών στη νότια Ιταλία, με τη Σικελία, την Καλαβρία και την Απουλία να είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι Ιταλοί πυροσβέστες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι συμμετείχαν σε περισσότερες από 300 επιχειρήσεις σε διάστημα 12 ωρών, δίνοντας μάχη όλη τη νύχτα για τον έλεγχο των πυρκαγιών που καίνε χιλιάδες στρέμματα γης.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο του ζεστού και ξηρού καιρού που τροφοδοτεί πυρκαγιές.

Ο πλανήτης έχει ήδη υπερθερμανθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές επικίνδυνων αερίων.

(με πληροφορίες από BBC)

www.huffingtonpost.gr/