23 Οκτωβρίου 2021 | 21:38

Εσένα ποιο emoji είναι το παιΐ σου;

Δημοσιεύτηκε 23:07 - 07/12/2019 Εσένα ποιο emoji είναι το παιΐ σου;

Στην Κάλυμνο είμαστε και οι γεννήσεις είναι (σχεδόν) καθημερινό φαινόμενο. Όπως φαινόμενο των καιρών είναι η κατάχρηση των social media με αποτέλεσμα η ζωή μας να αποτελεί δημόσιο θέαμα. Ο συνδυασμός των δύο φαινομένων φέρνει το θέμα με το οποίο θα ασχοληθώ σήμερα: Τα μωρά-emoji.

Αρχικά, για να ξέρουμε για τι μιλάμε, τα emoji (ιμότζι) είναι οι γνωστές φατσούλες που χρησιμοποιούμε στα σχόλια ή στα μηνύματά μας ώστε να εκφράσουμε το συναίσθημα που μας προκαλεί η εκάστοτε φράση. Μπορεί να είναι λύπη, γέλιο μέχρι δακρύων, αγάπη, οργή ή-όπως μου συμβαίνει συχνά τελευταία-τάση προς εμετό.

Τα μωρά πού μπαίνουν σε αυτή την ιστορία; Αυτά τα καημένα δε φταίνε σε τίποτα. Οι γονείς τους τα βάζουν. Ένα μωρό είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε μία οικογένεια οπότε λογικό είναι να θες να μοιραστείς τη χαρά σου και με άλλους. Βέβαια, όταν λέμε άλλους, εννοούμε τους 850 φίλους σου στο facebook ή τους 500 ακολούθους στο Instagram;    

                     

"Το έχω σκεφτεί ήδη αυτό" μου απαντάει ο ψαγμένος γονέας και μου κοτσάρει μία φατσούλα στο πρόσωπο του μωρού. Γιατί, "ναι μεν δεν κρατιέμαι και πρέπει να δείξω στον κόσμο ότι έχω μωρό, αλλά όχι και να το βλέπει όποιος κι όποιος". Ποιος όμως είναι ο λόγος να το κάνεις αυτό;

Εδώ φτάνουμε στο σημείο που η λογική φτάνει στον γκρεμό της σοσιαλμιντιακής εξάρτησης και πέφτει από κάτω. Ακόμα και τώρα, δεν μπορώ να δω τη λογική με την οποία οι γονείς ανεβάζουν μία φωτογραφία ενός μωρού με αλλοιωμένο το πρόσωπο αλλά οι επικρατέστεροι λόγοι είναι:

•    Να δείξουν στον κόσμο ότι έχουν μωρό
•    Να δείξουν στον κόσμο ότι ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ έχουν μωρό
•    Να δείξουν στον κόσμο ότι το μωρό περπατάει
•    Να δείξουν στον κόσμο τους εαυτούς τους μέσω του μωρού
•    Να δείξουν στον κόσμο ότι έχουν και άλλη ζωή εκτός από τα social media

Οι φωτογραφίες με τα ιμότζι-μωρά συνοδεύονται πάντα και από τα ανάλογα άβολα σχόλια καθώς αυτός που σχολιάζει, δεν μπορεί να πει πχ "τι κουκλί είναι αυτό" γιατί απλώς δεν το βλέπει! Έτσι τα σχόλια περιορίζονται στο "να τη χαίρεσαι", "να σου ζήσει", "μια χαρά περνάτε βλέπω" "ωραίο καιρό έχει σήμερα" και τέτοια.
Φυσικά ο λόγος για τον οποίον μπαίνει η φατσούλα είναι για να "προστατεύσουν" το πρόσωπο του μωρού από τον κάθε άσχετο (για να μην πω κάτι άλλο) αλλά υπάρχει και καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις το παιδί σου: Να μην το εκθέτεις στο ίντερνετ. Το θέμα είναι αν ο πατέρας ή η μάνα αντέχουν να αφήσουν το παιδί τους έξω από την δική τους εξάρτηση για υπερέκθεση.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση