Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιάννης Παππάς: Η κυβέρνηση δείχνει τον δρόμο στην οικονομία

Δημοσιεύτηκε 16:42 - 29/06/2020 Γιάννης Παππάς: Η κυβέρνηση δείχνει τον δρόμο στην οικονομία

Η μάχη για την αποτροπή της μεγάλης ύφεσης στην οικονομία και την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων μόνο εύκολη δεν είναι. Οι κινήσεις σε αυτή τη διαδικασία όμως είναι σωστά μελετημένες από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Στέλνουμε μήνυμα ότι το ελληνικό κράτος είναι εδώ και έχει σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται και προσαρμόζεται.

Τον δρόμο έδειξαν οι αλλαγές στα μέτρα για τις εποχικές επιχειρήσεις στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών. Για το σύνολο των εποχικών επιχειρήσεων εξασφαλίζεται η παράταση πληρωμής των αξιογράφων. Εξασφαλίζεται το κύριο που είναι η παράταση εμφάνισης τους προς πληρωμή, για το σύνολο των εποχικών επιχειρήσεων για το ανωτέρω διάστημα  και επιπλέον η μη καταχώρηση στον Τειρεσία για 75 ημέρες.

Είναι απαραίτητες αποφάσεις για τη στήριξη των εποχικών επιχειρήσεων, το τριτογενούς τομέα ο οποίος «χτυπήθηκε» από την πανδημία του κορονοϊού χωρίς τα «χτυπήματα» να έχουν σταματήσει. Το κράτος είναι εδώ λοιπόν και με καίριες αποφάσεις διορθώνει στρεβλώσεις.

 Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν είμαστε και ούτε πρέπει να μετατραπούμε σε σοσιαλιστική οικονομία. Το κράτος δεν επιχειρεί. Δίνει τα κίνητρα και δείχνει τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να δοθούν λύσεις.

Τις λύσεις αυτές τις δίνουν οι τράπεζες και αυτή τη φορά πρέπει να ακολουθήσουν την κυβέρνηση. Είναι η στιγμή που οι τράπεζες οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους, να δώσουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις και να ανοίξουν την περίφημη ρευστότητα που αποτελεί μία από τις λέξεις που ακούγονται περισσότερο από ποτέ τώρα. Η διαδικασία αυτή όμως πρέπει  να γίνει τώρα και όχι να περιμένουμε τον δύσκολο χειμώνα.

Δεν είναι θέμα χρόνου και εποχής. Είναι θέμα προτεραιοτήτων και η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει προτεραιότητα την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προστασία των θέσεων εργασίας.

Όπως δεν είναι θέμα χρόνου, δεν είναι και θέμα συνθήματος και αν θα το πούμε «Μένουμε όρθιοι Ι» ή «ΙΙ» ή κάπως αλλιώς. Αυτό που προέχει είναι η πραγματική οικονομία να αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστότητα.

Η ρευστότητα αυτή σε συνδυασμό με αποφασιστικές φορολογικές παρεμβάσεις μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον έτσι ώστε να πάμε κόντρα στο μεγάλο κύμα της ύφεσης.

Δεν είναι απλή οικονομική πολιτική. Είναι πολιτική με εθνικό πρόσημο έτσι ώστε να προστατευθούν περιοχές τις οποίες προσέχει ολόκληρος ο πλανήτης αυτή τη στιγμή. Τις περιοχές αυτές που κοιτούν οι γείτονές μας, είμαστε υποχρεωμένοι να τις προστατεύουμε και να κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για την ευημερία των κατοίκων και την προστασία της οικονομίας.