Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται

Δημοσιεύτηκε 19:43 - 18/11/2020 Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται

Ένα εφάπαξ επίδομα για δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Η ρύθμιση για το έκτακτο επίδομα, που θα δοθεί εντός του Δεκεμβρίου, εντοπίζεται στο άρθρο 66 του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και, θα αφορά περίπου 90.000 δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους. Στη διάταξη για το επίδομα δεν αναφέρεται το ακριβές ποσό, όμως κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA και ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων Βασίλης Πράσσας έχουν «κλειδώσει» τα 400 ευρώ.

Τι αναφέρει η διάταξη για το έκτακτο επίδομα

Στο επίμαχο τμήμα της αιτιολογικής έκθεσης του νομοσχεδίου επισημαίνονται τα εξής βασικά σημεία για το επίδομα:

Με το προτεινόμενο άρθρο επιδιώκεται η αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους με τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Ειδικότερα, επιχειρείται η στήριξη των δικηγόρων, μηχανικών και οικονομολόγων, ασφαλισμένων που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ οι οποίοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας- Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ.2α του άρθρου 44 του ν.3986/2011 και οι οποίοι λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19 είχαν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Με την παρ. 2 προβλέπεται ότι οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή του παρόντος για τους δικηγόρους και για τους μηχανικούς καταβάλλονται από τον δεύτερο κλάδο ενώ για τους οικονομολόγους από τον πρώτο κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων .

Με την παρ. 3 παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να καθορίσουν το ύψος, τους δικαιούχους, τα εισοδηματικά κριτήρια, τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, το χρόνο και τον τρόπο χορήγησης της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των προϋποθέσεων χορήγησης, καθώς και να εξειδικεύσουν τυχόν ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του παρόντος.

Το έκτακτο επίδομα θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επιπλέον το επίδομα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους ΟΤΑ.