Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Στο απόλυτο μηδέν οι κρατήσεις -Τι θα κρίνει τη φετινή σεζόν

Δημοσιεύτηκε 14:14 - 12/01/2021 Τουρισμός: Στο απόλυτο μηδέν οι κρατήσεις -Τι θα κρίνει τη φετινή σεζόν

Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία είναι βασικοί πελάτες του ελληνικού Τουρισμού. Και οι τρεις είναι σε καθεστώς αυστηρού lockdown, την ώρα που ένα νέο κύμα κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, εντείνοντας την αγωνία των φορέων του Τουρισμού για τους μήνες που έρχονται με τον εμβολιασμό να «τρέχει».

Αυτήν τη στιγμή οι κρατήσεις είναι στο απόλυτο «0» και το μόνο που υπάρχει είναι τα περσινά voucher από τα ακυρωμένα ταξίδια, τα οποία φυσικά είναι πληρωμένα άρα στο ταμείο μικρών και μεγάλων καταλυμάτων δεν μπαίνει απολύτως τίποτα. Τα στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) επιβεβαιώνουν αυτήν την εικόνα, καθώς μετά από ένα «σκίρτημα» στις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, καταγράφεται «βουτιά» των κρατήσεων μετά τις 23 Δεκεμβρίου. Ο λόγος; Η «επίθεση» του κορωνοϊού με μεταλλάξεις σε βασικές αγορές και οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου περίπου 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν θετικοί στα Covid tests, δηλαδή οι διπλάσιοι από το Σεπτέμβριο!
 

«Το κλειδί εν όψει της θερινής περιόδου είναι το τι γίνεται εκτός Ελλάδας», επισημαίνει στο iefimerida ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος, την ώρα που ρυθμοί εμβολιασμού στην Ευρώπη δεν είναι ακόμα οι προσδοκώμενοι. Τρία είναι τα σημεία, που θα καθορίσουν εν πολλοίς τη φετινή τουριστική σεζόν, με δεδομένο από τους φορείς του κλάδου, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να θεωρείται χαμένο:

1) ο ρυθμός των εμβολιασμών στους βασικούς «πελάτες» της Ελλάδας (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία)

2) οι εμβολιασμοί στις αποκαλούμενες Τρίτες χώρες, που αποτελούν βαρόμετρο για τον οδικό τουρισμό της Ελλάδας

3) η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία, η οποία εμβολιάζεται μόνο με το δικό της εμβόλιο, που δεν έχει ακόμα πάρει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές.

«Βρισκόμαστε σε νεκρό σημείο ως προς αυτές τις χώρες», παρατηρεί ο Γρ. Τάσιος, «δείχνοντας» προς την πλευρά των Ευρωπαϊκών Αρχών και θυμίζοντας ότι πέρα από τη ρωσική αγορά, που έμεινε παντελώς κλειστή για την Ελλάδα στην περσινή σεζόν και έλειψαν έτσι περίπου 850.000 επισκέπτες από τις εγχώριες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία, εστίαση), αναπάντητο μένει το ερώτημα και αναφορικά με τους Κινέζους, οι οποίοι επίσης εμβολιάζονται με δικό τους εμβόλιο. Αν στην εξίσωση προσθέσει κανείς τις ΗΠΑ, όπου ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κάνει... πάρτι, αντιλαμβάνεται ότι το στοίχημα για εισπράξεις 10- 11 δισ ευρώ στη φετινή σεζόν, μόνο κερδισμένο δεν θα πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου.

«Ποια θα είναι τα πρωτόκολλα μετακινήσεων μεταξύ των χωρών; Θα καθιερωθεί υγειονομικό διαβατήριο; Τι θα ισχύσει γι΄ αυτούς που δεν επιθυμούν ή δεν προλάβουν να κάνουν εμβόλιο; Θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά μοριακό τεστ πριν ταξιδέψουν ή θα αρκεί rapid test στις χώρες προορισμού;», είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν όχι μόνο οι εγχώριοι τουριστικοί παράγοντες, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν απάντηση από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Τάσιος: Προϋποθέσεις ανοίγματος της οικονομίας είναι οι γρήγοροι εμβολιασμοί
«Προϋποθέσεις ανοίγματος της οικονομίας και επανέναρξης των ταξιδιών, είναι η ταχύτητα των εμβολιασμών και η σταδιακή εγκατάλειψη της καραντίνας ως βασικού εργαλείου προστασίας, υπέρ των τεστ και των εμβολίων. Πανευρωπαϊκά προς ώρας, υστερούμε και στα δύο» σημείωσε με ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γ. Ρέτσος, την ώρα που οι επαγγελματίες του κλάδου περιμένουν τη νέα δέσμη μέτρων στήριξης από το οικονομικό επιτελείο, αναδεικνύοντας ως βασικό θέμα την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.

Πηγή: iefimerida.gr