Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όσο ο κ. Μητσοτάκης πίνει «ανέμελα» καφέ στο Κολωνάκι, ο κυβερνητικός συντονισμός για την αντιμετώπιση της Μήδειας καταρρέει και η Τουρκία βγάζει και το Τσεσμέ στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε 18:50 - 19/02/2021 Όσο ο κ. Μητσοτάκης πίνει «ανέμελα» καφέ στο Κολωνάκι, ο κυβερνητικός συντονισμός για την αντιμετώπιση της Μήδειας καταρρέει και η Τουρκία βγάζει και το Τσεσμέ στο Αιγαίο

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Όσο ο κ. Μητσοτάκης πίνει «ανέμελα» καφέ στο Κολωνάκι, ο κυβερνητικός συντονισμός για την αντιμετώπιση της Μήδειας καταρρέει και η Τουρκία βγάζει και το Τσεσμέ στο Αιγαίο»

Παρατίθενται τα βασικά σημεία από την συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην εκπομπή του καναλιού Kontra «Επί του Πιεστηρίου», και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Βασίλη Σκουρή.

 

Η Τουρκία, μετά ο Όρουτς Ρέις, βγάζει και το Τσεσμέ στο Αιγαίο: Που είναι επιτέλους αυτές οι Κυρώσεις για την Τουρκία, που η Κυβέρνηση θα πίεζε την ΕΕ να πάρει;

«Να θυμίσω ότι τον περασμένο Οκτώβριο, και λίγο πριν την έναρξη της τότε Συνόδου, ανακοινώθηκε η περίφημη συμφωνία για συγκρότηση ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών, η οποία και έγινε ανάχωμα στην επιβολή κυρώσεων. Με λίγα λόγια, από Σύνοδο Κορυφής σε Σύνοδο Κορυφής, οι κυρώσεις προς την Τουρκία, όλο και απομακρύνονται με διαφορετικό πρόσχημα. Αποτελούν πια πλέον το πιο σύντομο «ανέκδοτο».

«Αυτή τη στιγμή, οι δυο χώρες βρίσκονται στο στάδιο των «διερευνητικών επαφών», μέσα σε ένα όμως τεταμένο κλίμα, που τορπιλίζει τις προσπάθειες: Η σημερινή νέα πρόκληση με το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» να βγαίνει στο Αιγαίο, ενισχύει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί. Επίσης, η παρουσία του «Ορούτς-Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο διεκδίκησης από την μεριά της Τουρκίας. Η ελληνική Κυβέρνηση, από την άλλη, δεν αντιτάχθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας όσο έπρεπε, ιδίως από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης, με το γνωστό του άρθρο σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, αντί να υπερασπιστεί την εθνική γραμμή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, έκανε λόγο για θαλάσσια ύδατα που διεκδικούνται και από τις δύο πλευρές!».

Άρα πως προετοιμάζει το έδαφος η ελληνική διπλωματία, στο δρόμο προς τη νέα Σύνοδο Κορυφής, έτσι ώστε να υπάρξουν, αυτή τη φορά, κυρώσεις- τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάει από τον Οκτώβριο του 2019;».

Τραγική η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην περίπτωση της Μήδειας

«Για να δικαιολογήσει η Κυβέρνηση την ανεπάρκειά της στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας, ξαναθυμήκε τον όρο «κλιματική αλλαγή». Όσο ήταν η ΝΔ Αντιπολίτευση, για κάθε φυσική καταστροφή έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα φταίει το κλίμα και όχι η δική της διαχείριση. Οι Υπουργοί Υποδομών και Ενέργειας δεν έχουν καν εμφανιστεί, ενώ ο κ. Μητσοάκης, αντί να βρίσκεται πάνω από τα 

προβλήματα, έπινε «ανέμελα» καφέ στο Κολωνάκι. Την ίδια ώρα χιλιάδες σπιτικά βρίσκονταν χωρίς ρεύμα και νερό».

«Η αλήθεια για την επέλαση της Μήδειας είναι ότι οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει 10 μέρες νωρίτερα. Τι έκανε λοιπόν η Κυβέρνηση για να συντονίσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες; Γιατί η Πολιτική Προστασία δεν ανέλαβε τον συντονισμό και τώρα βλέπουμε ένα γαϊτανάκι ευθυνών, με τους ανθρώπους να είναι ακόμη χωρίς ρεύμα; Πως εφαρμόστηκε ο περίφημος Νόμος της ΝΔ για το επιτελικό Κράτος; Γιατί η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την ανανέωση του εξοπλισμού και του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά φρόντισε όμως να δημιουργήσει 11 διευθυντικές θέσεις για τα δικά της golden boys στον Οργανισμό, με υψηλούς μισθούς και άλλες ανέσεις;».

Το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας φέρνει οσμές σκανδάλου στο πολιτικό προσκήνιο

«Είναι προφανές πια, ότι η Κυβέρνηση βάζει ως προτεραιότητα, μόνο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των «κολλητών» της. Περιμένουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, γιατί η Κυβέρνηση έκλεισε την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, και μάλιστα με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και όχι του Υπουργού Υποδομών. Μήπως γιατί «προστάτευσε» την ιδιωτική διαχειρίστρια εταιρεία; Μήπως γιατί ο παραχωρησιούχος δεν είχε τα απαραίτητα, σύμφωνα με τις συμβάσεις, εκχιονιστικά μηχανήματα; Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και δεν θα τα σκεπάσει ο κ. Χρυσοχοϊδης που απαντάει με λάσπη, θράσος και τυμβωρυχία».