Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μουδιασμένη» η τοπική κοινωνία από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Pόδο

Δημοσιεύτηκε 12:07 - 26/02/2021 «Μουδιασμένη» η τοπική κοινωνία από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Pόδο

«Μουδιασμένη» είναι η τοπική κοινωνία από το αρνητικό ρεκόρ της Τετάρτης με τα 17 νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη Ρόδο, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για την αναμενόμενη έκρηξη, εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων λόγω εφησυχασμού από τους χαμηλούς δείκτες του προηγούμενου διαστήματος.
Είναι ενδεικτικό πως μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου είχαν βεβαιωθεί στη Ρόδο επισήμως 76 (!) κρούσματα κορωνοϊού από την αρχή του μηνός, ενώ ο Ιανουάριος του 2021 έκλεισε με 16 βεβαιωμένα κρούσματα. Μέχρι στιγμής δηλαδή καταγράφονται ήδη 60 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ο μήνας δεν έχει ακόμα κλείσει!
Το αρνητικό ρεκόρ των 17 κρουσμάτων, θορύβησε την τοπική κοινωνία, που η αλήθεια είναι ότι είχε εφησυχάσει λόγω των χαμηλών κρουσμάτων των προηγούμενων μηνών με αποτέλεσμα, να μην τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα και να εκτοξευθούν τα κρούσματα σε βαθμό ανησυχητικό, την ώρα μάλιστα που ο προορισμός προετοιμάζεται για την νέα τουριστική περίοδο με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.
Η μέχρι πρότινος «πράσινη ταυτότητα» της Ρόδου, στο χάρτη του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων), αποτελούσε το καλύτερο εχέγγυο για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου ωστόσο με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν έξαρση των κρουσμάτων, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι αν ο εφησυχασμός κυριαρχήσει τότε θα τιναχθεί στον αέρα η πολύ καλή εικόνα και προσπάθεια των τελευταίων μηνών.

Η κορύφωση της πορείας της πανδημίας στη Ρόδο, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η «δημοκρατική», για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ως ακολούθως:

Φεβρουάριος 2021:
-24/02: 17
-23/02: 7
-22/02: 6
-21/02:10
-20/2: 11
-18/2: 5
-16/2: 3
-15/2: 3
-14/2: 2
-13/2: 2
-12/2: 6
-10/2: 1
-9/2: 1
-4/2: 1
-2/2: 1
ΣΥΝΟΛΟ: 76

Ιανουάριος 2021:
30/1: 2
28/1: 1
27/1: 1
26/1: 1
25/1: 1
16.1: 1
12/1: 1
9/1: 1
7/1: 1
6/1: 2
5/1: 1
1/1: 3
ΣΥΝΟΛΟ: 16
Να σημειωθεί ότι κατά τις ημερομηνίες που έχουν παραλειφθεί από τη λίστα, δεν υπάρχει καταγραφή κρουσμάτων.
Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της πανδημίας στην περιοχή μας καθώς η χαλάρωση έχει ήδη πυροδοτήσει εξόδους, συγχρωτισμό, συναθροίσεις πολιτών και άρα νέα διασπορά του ιού.
Ηδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το τρίτο κύμα του ιού σε συνδυασμό με το καιρικό σκηνικό που διευκολύνει πολύ τις νέες μεταδόσεις αλλά και την τεράστια πίεση που δέχονται το σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό.
Η αδιαφορία στην τήρηση των μέτρων της καραντίνας φέρεται να προκάλεσε έξαρση η οποία έχει με την σειρά της εντείνει τις ανησυχίες και έχει προκαλέσει δικαιολογημένα θόρυβο και άγχος.
Οι επόμενες ημέρες για τη Ρόδο, θα είναι καθοριστικές, ως προς την εξέλιξη του τρίτου κύματος της πανδημίας, καθώς όπως έγραψε η «δ», αν συνεχιστεί η διασπορά με τους ίδιους ρυθμούς τότε πάμε πρόσω ολοταχώς για το «βαθύ κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη.
Τι ισχύει για τις περιοχές
σε «βαθύ κόκκινο»
Πέραν των αυτονόητων κινδύνων για την υγεία των πολιτών τυχόν περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Ρόδου προκαλεί τα εξής:
Αναστέλλεται, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις.
Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.
Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
Αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για 15 ημέρες.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.
Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Μαζικά τεστ κατά του κορωνοϊού μετά και τα 17 νέα κρούσματα

Δεκάδες Ροδίτες και Ροδίτισσες έσπευσαν χθες από το πρωί να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό, έπειτα από το σοκ με το αρνητικό ρεκόρ των 17 κρουσμάτων την περασμένη Τετάρτη. Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, συνέχισαν και χθες τους δωρεάν μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στο πάρκινγκ του Δημαρχείου Ρόδου και στον Αρχάγγελο. Από νωρίς το πρωί είχαν σχηματιστεί ουρές συμπολιτών μας οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους.
Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει, όπως φαίνεται, μεγάλη μερίδα του κόσμου καθώς το εύρος της διασποράς πλέον τείνει να βγει εκτός ελέγχου και τα κρούσματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, εκπαιδευτικοί και μαθητές, άτομα που ήρθαν σε κοντινή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, έσπευσαν να υποβληθούν στο τεστ. Υυπήρχαν βέβαια και αυτοί οι οποίοι απολάμβαναν ξένοιαστοι τη βόλτα τους στο Μαντράκι (φορώντας προστατευτική μάσκα) ή βουτιές στη θάλασσα.
Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη Ρόδο και η ενδεχόμενη συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να θέσει τη Ρόδο μεταξύ των… κόκκινων περιοχών. Η τήρηση των περιοριστικών μέτρων, όπως επισημαίνουν γενικότερα οι αρμόδιοι φορείς, είναι ζωτικής σημασίας.
Με προσωπικό ασφαλείας συνεχίζει να λειτουργεί ο δήμος Ρόδου, έπειτα από τα κρούσματα του κορωνοϊού σε αντιδημάρχους και σε εργαζόμενους. «Όλοι γενικότερα θα πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε να μην ξεπεράσουμε τα όρια και οδηγηθεί η Ρόδος σε λοκντάουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο δήμος Ρόδου προβαίνει καθημερινά σε προληπτικές απολυμάνσεις γυμνασίων και λυκείων. Στόχος μας είναι να γίνουν απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία στην πόλη και σε κάθε χωριό, ώστε να μη χρειαστεί να κλείσει καμία σχολική μονάδα. Αγωνιζόμαστε για να προλάβουμε τα χειρότερα. Αυτό θα εξαρτηθεί, ωστόσο, από τη συμπεριφορά όλων των συμπολιτών μας. Όσο και αν μας έχει κουράσει η πανδημία και το παρατεταμένο lockdown, εάν επιδείξουμε προσοχή σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, μπορούμε να αποφύγουμε δυσκολότερες καταστάσεις», δήλωσε ο αντιδήμαρχος προσχολικής αγωγής, Στράτος Καρίκης.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr