Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ν. Σαντορινιός: Η πράσινη μετάβαση οδηγός για τις νησιωτικές πολιτικές και τη ναυτιλία»

Δημοσιεύτηκε 16:24 - 05/06/2021 Ν. Σαντορινιός: Η πράσινη μετάβαση οδηγός για τις νησιωτικές πολιτικές και τη ναυτιλία»

Δήλωση του Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Η πράσινη μετάβαση οδηγός για τις νησιωτικές πολιτικές και τη ναυτιλία»

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημειώνει τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν ώστε να περάσουν τα νησιά και η ναυτιλία σε μια νέα βιώσιμη και πράσινη εποχή.

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται, και στη χώρα μας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τις χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγάλα συμφέροντα που ανοίγουν το δρόμο για περισσότερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της πατρίδας μας, αποτελούν βήματα προς ένα άμεσο δυστοπικό μέλλον για τη φύση και τον άνθρωπο.

Τα νησιά μας δεν μπορούν να αντέξουν άλλο μια στρεβλή ανάπτυξη η οποία εξαντλεί το φυσικό τους περιβάλλον, θέτει σε κίνδυνο το μικροκλίμα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και βασικούς τομρίς της οικονομίας τους. Η προστασία και διατήρηση της  φέρουσας ικανότητας των νησιών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα και του τουρισμού και της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Πολιτικές που χαράσσονται με στόχο το πέρασμα στην εποχή των ενεργειακά αυτόνομων και πράσινων νησιών, στην εφαρμογή σχεδίων για τοπική ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων, για αυτονομία ύδατος, για προστασία των φυσικών πόρων και θα σέβονται τους αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς κανονισμούς, στηρίζοντας  μια ήπια, φιλική προς τη φύση και τον άνθρωπο, ανάπτυξη, μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο από τη σημερινή τελματώδη κατάσταση στη διαχείριση του περιβάλλοντος που τα νησιά βιώνουν και που αυτή η Κυβέρνηση έχει αφήσει εκτός ατζέντας.

Η σημερινή όμως μέρα, δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε την αγωνία μας σε σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και την ανάγκη να περάσει σε μια πράσινη εποχή, έτσι ώστε να μην μείνει πίσω από τις διεθνείς εξελίξεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό της και την ιστορικά πρωτοπόρα θέση της. Η εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, η ταυτόχρονη δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων που θα στηρίζουν τα νέα πράσινα πλοία και η ανάπτυξη νέων καινοτόμων συστημάτων κίνησης με λιγότερες βλαβερές εκπομπές και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μπορούν και πρέπει να γίνουν ο άξονας συνεργασίας Πολιτείας και Ναυτιλιακής κοινότητας, με σκοπό την δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου που θα δώσει μέλλον και πνοή στην ελληνική ναυτική παράδοση.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να παραμένει διακηρυκτικός στόχος και αντικείμενο επικοινωνιακών πολιτικών. Το Κράτος της ΝΔ, καθοδηγούμενο από τα φίλια συμφέροντα της Κυβέρνησης, έχει αποτύχει παταγωδώς στους στόχους που η ανθρωπότητα καλείται να επαναπροσδιορίσει, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή και όλες οι αρνητικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που επιφέρει για την εργασία, τον άνθρωπο, το επίπεδο ζωής. Οφείλουμε να στρέψουμε τα μάτια προς ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης, που και προοδευτικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο θα είναι».