Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλενδος: Το άγνωστο νησάκι των «εναλλακτικών» διακοπών που κερδίζει στα σημεία σε ομορφιά και τιμές

Δημοσιεύτηκε 17:12 - 06/09/2021 Τέλενδος: Το άγνωστο νησάκι των «εναλλακτικών» διακοπών που κερδίζει στα σημεία σε ομορφιά και τιμές

Στην νοτιοανατολική πλευρά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και ακριβώς απέναντι από την Κάλυμνο, βρίσκεται ένα μικρό, πανέμορφο νησάκι που εξακολουθεί παρά την ιδιαιτερότητά του να ανήκει στα λιγότερο δημοφιλή της Ελλάδας.

Ο λόγος για την ξεχωριστή Τέλενδο, την οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι νεότεροι να μην έχουν καν ακουστά.

Η Τέλενδος διασπάστηκε από την Κάλυμνο τον 6ο αιώνα μ. Χ. από έναν φοβερό σεισμό, ο οποίος μας χάρισε τελικά ένα ακόμα νησί, πιο χαλαρό, πιο εναλλακτικό και πιο ιδιαίτερο, από όσα άλλα έχεις επισκεφτεί.

Πλέον τα δυο νησάκια συνδέονται με καραβάκι, σε ένα ταξίδι που δεν ξεπερνά σε διάρκεια τα 8 λεπτά.

Το νησί -το οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν Τέλεντο- ενδείκνυται για χαλαρές διακοπές, πολύ μακριά από το αστικό τοπίο και τις ανέσεις που συνήθως… πάνε πακέτο με τις ημέρες που αποφασίζουμε να ξεκουραστούμε. Τράπεζα και ΑΤΜ δεν θα βρεις, θα απολαύσεις όμως ωραία ταβερνάκια, μικρά παραδοσιακά καφενεία και παραλίες που μοιάζουν να είναι βγαλμένες από καρτ ποστάλ των ‘60s.

Στην Τέλενδο θα περάσεις τις πιο διαφορετικές διακοπές της ζωής σου και σίγουρα θα νιώσεις τυχερός που την γνώρισες. Δεν έχουν πολλοί αυτό το πλεονέκτημα, αλλά όσοι τελικά την ανακαλύπτουν, κρατούν για πάντα την ομορφιά και τη διαφορετικότητά της στο μυαλό τους, μη παραλείποντας να τη συστήσουν σε φίλους και γνωστούς.

Πού να κολυμπήσεις

Στην πιο διάσημη παραλία του νησιού, τον Πνιγμένο, πρέπει να πας οργανωμένος, μιας και δεν διαθέτει ούτε οργάνωση, ούτε φυσική σκιά. Τα τεράστια λευκά της βότσαλα, τα γαλαζοπράσινα νερά και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, όμως, θα σε αποζημιώσουν.

Αν είσαι δεκτικός στην ιδέα του γυμνισμού, πρέπει να επισκεφτείς τον πανέμορφο Χόχλακα, ο οποίος βρίσκεται 10 λεπτά μακριά από το λιμάνι με τα πόδια.

Λίγο πιο δίπλα θα συναντήσεις το Paradise, την πιο οργανωμένη παραλία του νησιού, που προτιμάται κυρίως από τη νεολαία.

Η Τέλενδος, εκτός από τις παραλίες της προσφέρει και δύο υπέροχα μονοπάτια διαδρομών, για να ανακαλύψεις μέσω πεζοπορίας το νησί βήμα - βήμα. Φρόντισε να έχεις πάρει μαζί σου αθλητικά παπούτσια καθώς η συγκεκριμένη εμπειρία δεν πρέπει να χαθεί.

Αξίζει να σε βρει το ηλιοβασίλεμα σε κάποιο από τα γραφικά της υψώματα, ώστε να έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.

Τι τρώμε;

Το νησί θα σου εξασφαλίσει μια γαστρονομική εμπειρία που θα έχεις να θυμάσαι. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την καταπληκτική κακαβιά και πες «ναι» σε κάθε είδους ψάρι μιας και το νησί έχει τεράστια παράδοση στα θαλασσινά, ενώ θα τα βρεις υπέροχα πιάτα (και μαγειρευτά!) πολύ οικονομικά. Το μέλι της Τελένδου είναι επίσης δοξασμένο, για αυτό καλό είναι να το έχεις στις αποσκευές σου επιστρέφοντας.

Η Τέλενδος, λοιπόν, είναι μία καταπληκτική πρόταση για διακοπές σε ένα μέρος που έχουν δει λίγοι. Η έννοια «ξεκούραση» στα εδάφη της αποκτά άλλο νόημα και σίγουρα γυρνώντας στη βάση σου θα έχεις πολλές ιστορίες να διηγηθείς.

https://www.ethnos.gr/travel/172794_telendos-agnosto-nisaki-ton-enallaktikon-diakopon-poy-kerdizei-sta-simeia-se-omorfia