Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημήτρης Κουλλιάς: «Η μαγειρική είναι ανεξάντλητη, είναι η τέχνη που παράγεται παντού και αποτελεί προνόμιο πολιτισμού»

Δημοσιεύτηκε 12:02 - 15/09/2021 Δημήτρης Κουλλιάς: «Η μαγειρική είναι ανεξάντλητη, είναι η τέχνη που παράγεται παντού και αποτελεί προνόμιο πολιτισμού»

Ο διακεκριμένος οδηγός εστιατορίων Gault&Millau τον χαρακτηρίζει «αλχημιστή, ερευνητή, παθιασμένο και δημιουργό ευφυών γεύσεων» και σίγουρα τόσα κι ακόμα περισσότερα επίθετα μπορούν επάξια να σταθούν δίπλα στο όνομα αυτού του καταξιωμένου Executive Chef, του Δημήτρη Κουλλιά, που εδώ και πολλά χρόνια, όπως μας λέει και ο ίδιος στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, έχει στην ευθύνη του την κουζίνα ενός εκ των εμβληματικότερων ξενοδοχείων της Κω, του Horizon Βeach Resort. Δεν σταματά ποτέ να δημιουργεί, παρά το γεγονός ότι πρέπει καθημερινά να καλύψει τα γεύματα πολλών εκατοντάδων ανθρώπων. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Mosaico Gastro Wine Bar» υπήρξε υποψήφιο για Χρυσό Σκούφο το 2021 και το Αθηνόραμα, που υπογράφει τον θεσμό αυτό, γράφει μεταξύ άλλων: «Ο chef Δημήτρης Κουλλιάς δημιουργεί ένα ενδιαφέρον menu με πιάτα που χτίζονται πάνω σε ένα προσωπικό concept».

O Δημήτρης Κουλλιάς γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1976, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην γειτονική Τέλενδο και φορτωμένος γευστικές αναμνήσεις από τους τόσο ιδιαίτερους -γαστρονομικά και όχι μόνο- αυτούς τόπους ξεκίνησε το ταξίδι του στις πολυκύμαντες, αλλά τόσο ενδιαφέρουσες θάλασσες της γαστρονομίας. Από 14 ετών εργάζεται σε κουζίνες εστιατορίων, ενώ μόλις στα 17 του ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία σε μεγάλα ξενοδοχεία και στα 22 του είχε ήδη αρχίσει να διοικεί τις κουζίνες των καλύτερων ξενοδοχείων της Κω. Ο Δημήτρης Κουλλιάς έχει φοιτήσει στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου, στα τμήματα Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια HACCP, καθώς και σεμινάρια τεχνολογιών τροφίμων & γευσιγνωσίας νέων προϊόντων, ενώ παράλληλα έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη αναζητώντας συνεχώς νέες τάσεις, ιδέες, νοοτροπίες και τεχνικές. Το 1999 και για τρία χρόνια εργάστηκε ως chef  στο ξενοδοχείο Kos Palace, την περίοδο 2002 – 2003 ως executive chef στο πολυβραβευμένο για την εποχή του Platanista Hotel και από το 2004 έως και σήμερα εργάζεται ως executive chef στο Horizon Beach Resort στην Κω, ένα από τα πλέον πολυβραβευμένα μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Παράλληλα διδάσκει στα τμήματα της Μαγειρικής Τέχνης στην ΑΝΚΟ Κω. Είναι παντρεμένος με την επίσης μαγείρισσα -και συνοδοιπόρο στις γαστρονομικές του αναζητήσεις, όπως μας λεει ο ίδιος- Βασιλεία Χουρδά και έχουν δύο παιδιά, μια κόρη και έναν γιο, των οποίων οι γεννήσεις αποτελούν τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του.

Πού γεννηθήκατε και ποιες είναι οι πρώτες «γευστικές» αναμνήσεις των παιδικών σας χρόνων;

Γεννήθηκα στην Κάλυμνο και ζω στην Κω εδώ και 25 χρόνια. Οι πρώτες γευστικές αναμνήσεις ανάγονται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κάλυμνο, απ’ όπου πάντα κουβαλώ την τεράστια δομή της ανάμνησης, την γεύση του καλοχτυπημένου ωμού χταποδιού, της ζωντανής πεταλίδας, του αχινού που μας ταλαιπωρούσε τα χέρια, της θρούμπης πάνω στο λαδωμένο ψωμί με το φρέσκο κατσικίσιο τυρί και την καλοκαιρινή ντομάτα, το σύκο και το φραγκόσυκο, τα συκάμινα του Μαΐου, την προσφορά της φύσης και της εποχής. Ευτυχισμένες γεύσεις!

Πότε συνειδητοποιήσατε ότι η μαγειρική τέχνη αποτελεί μονόδρομο στη ζωή σας και ποιες οι σπουδές που πραγματοποιήσατε;

Ποτέ δεν με ενδιέφεραν οι μονόδρομοι, η μαγειρική για μένα δεν είναι μονόδρομος, αντίθετα έχει πολλά παρακλάδια, που οδηγούν σε κάτι ξεχωριστό, τόσο επαγγελματικά, όσο και κοινωνικά ή οικονομικά. Είναι μια τέχνη προσεκτικά εξισορροπημένη, σαν αντανάκλαση όλων των καλών πραγμάτων πάνω στη γη, όπως είπε ο θρυλικός chef Pierre Troisgros. Ως προς τις σπουδές μου είμαι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου.  

Η συνέχεια εδώ