Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύσκολη η φετινή χρονιά στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής

Δημοσιεύτηκε 10:54 - 09/10/2021 Δύσκολη η φετινή χρονιά στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής


Από: Πέγκυ Ντόκου
 

Πολύ δύσκολη θα είναι η φετινή χρονιά για τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους ελαιοπαραγωγούς σε όλα τα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας με συνέπεια, η περιφερειακή αρχή να καταβάλλει προσπάθειες, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τα υπουργεία, προκειμένου να βρει χρηματοδοτήσεις.
Αυτό υπογράμμισε χτες, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, εξηγώντας πως η ανομβρία έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλά πεδία της πρωτογενούς παραγωγής.
«Η ανομβρία, δυστυχώς, έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελαιοκαλλιέργειες, τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία κ.λπ. στα νησιά και μάλιστα σε μερικά από αυτά, η ανομβρία έχει ξεπεράσει τους… 10 μήνες! Καταλαβαίνετε, πως αυτή η κατάσταση προβληματίζει και το Υπουργείο και τους φορείς, ενώ από τη δική μας πλευρά ως περιφερειακή αρχή, καταβάλλουμε προσπάθειες να βρούμε πόρους και αποζημιώσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρά την ανομβρία στη Ρόδο, οι εκτιμήσεις για την ελαιοκομική περίοδο, είναι πως θα έχουμε μια μέση παραγωγή ελαιολάδου. Σε λίγο καιρό, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας θα δώσει το πράσινο φως στα ελαιοτριβεία για να ανοίξουν. Από τα πρώτα δείγματα θα δούμε και την ποιότητα του ελαιολάδου».


ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε πρόσφατα στην Αθήνα, ο κ. Ζαννετίδης τόνισε τα εξής: «Συναντήθηκα με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου είχα την ευκαιρία να επικαιροποιήσω και να θέσω τα ζητήματα που αφορούν στον Πρωτογενή Τομέα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αυτό που μας ενδιέφερε περισσότερο είναι ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης που θα βγει στον αέρα στις επόμενες ημέρες για τους νέους αγρότες. Πρόκειται για την 3η πρόσκληση που βγαίνει στην οποία στοχεύουμε να ενταχθούν όλες οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ως τώρα. Αισιοδοξούμε ότι θα καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, καθώς υπερ-τριπλασιάζονται, σχεδόν, οι πόροι που θα δοθούν σε όσους κριθούν πως τηρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Είναι περίπου στα 34.000 ευρώ η εγκατάσταση η οποία προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ σε νησιά που είναι κάτω από 3.100 κατοίκους –με κατεύθυνση της πτηνοτροφίας σε ό,τι αφορά την παραγωγή. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει και τα 40.000 ευρώ.
Στο νησί της Κω, είχα την ευκαιρία να συναντήσω την κα Σοφία Ζαχαράκη σε ένα Workshop που έγινε με θέμα τα τοπικά προϊόντα και τη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό.
Επιπλέον, αναμένουμε την παρουσίαση της μελέτης για τη διαχείριση και προστασία των ελαφιών της Ρόδου (μας έχουν δώσει ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα καταθέσουμε στη Δασική Υπηρεσία) προκειμένου να υπάρχει η άποψη της τοπικής κοινωνίας για το θέμα».
Ερωτηθείς σχετικά με τις αιτήσεις που υπέβαλαν οι παραγωγοί οι οποίοι επλήγησαν από τη φωτιά, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ΕΛΓΑ για το θέμα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις αποζημιώσεις. «Είναι ένα ζήτημα που αφορά και σε άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από φωτιές, όπως η Εύβοια κ.λπ. Ο ΕΛΓΑ το εξετάζει συνολικά κι ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, ενώ η Ρόδος έχει ενταχθεί ούτως ή άλλως» ανέφερε ο κ. Ζαννετίδης.
Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις της ΠΝΑι στο σφαγείο (στο Τσαϊρι) ο κ. Ζαννετίδης υπογράμμισε, πως πραγματοποιήθηκε πρόσφατα επίσκεψη από κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών και της κτηνιατρικής υπηρεσίας, όπου με τις οδηγίες του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου θα δρομολογηθούν εργασίες στο σφαγείο της Ρόδου.
«Οι εργασίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας καθώς το σφαγείο αυτό ανήκει στην ΠΝΑι και το διαχειρίζεται η ΦΥΤΩΡΙΟ Α.Ε. Έχει ξεκινήσει η σχετική μελέτη η οποία πολύ σύντομα θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή για έγκριση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προκειμένου να λειτουργεί επαρκώς», όπως είπε.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr