Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεατρική Ομάδα Καλύμνου: "Είναι άθλος να είσαι ο εαυτός σου"... μία μικρού μήκους ταινία για τον σχολικό εκφοβισμό και την ελευθερία έκφρασης

Δημοσιεύτηκε 15:31 - 19/11/2021 Θεατρική Ομάδα Καλύμνου: "Είναι άθλος να είσαι ο εαυτός σου"... μία μικρού μήκους ταινία για τον σχολικό εκφοβισμό και την ελευθερία έκφρασης


Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 5,6,7 Νοεμβρίου μια αξιόλογη προσπάθεια 6 μηνών - που ξεκίνησε διαδικτυακά τον περασμένο Μάιο - πήρε σάρκα και οστά και έκανε τα τελευταία της βήματα στην Κάλυμνο.
Μετά από επικοινωνία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ‘MeWe’ Theatre Company, που έχει έδρα την Αθήνα και επικεντρώνεται σε πολιτιστικά δρώμενα, η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου συζήτησε το ενδεχόμενο συνεργασίας για την υλοποίηση ενός project, εγκεκριμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορούσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 11-12 ετών, όπου επαγγελματίες της τέχνης τα καθοδήγησαν, για να δημιουργηθεί μια μικρού μήκους ταινία από τα ίδια. Η συγγραφή των κειμένων, που έγινε μαζί με τα παιδιά, καθώς και η υποκριτική διδασκαλία έγιναν διαδικτυακά - μια μονόωρη συνάντηση την εβδομάδα σε σύνολο έξι μηνών. Είναι ενδιαφέρον πως παρόμοιο project έγινε και με Ελληνόπουλα της Μελβούρνης σε άλλη χρονική στιγμή αλλά από τη ίδια ομάδα.
Το θέμα της ταινίας πραγματεύεται τον σχολικό εκφοβισμό και την ελευθερία έκφρασης και τιτλοφορείται: "Είναι άθλος να είσαι ο εαυτός σου". Στόχος, εκτός από το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, ήταν και η ενασχόλησή τους με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, της ελευθερίας της έκφρασης και της διαφορετικότητας, « προωθώντας ταυτόχρονα την κριτική και δημιουργική σκέψη, την καλλιέργεια των συναισθημάτων και των ικανοτήτων των παιδιών και την απόκτηση κοινωνικής συνείδησης».
Οι μήνες κύλησαν και οι διαδικτυακές συναντήσεις των παιδιών έγιναν με απόλυτη συνέπεια κάθε Τετάρτη απόγευμα - ανελλιπώς! Ούτε οι 38 βαθμοί του Ιούλη και οι διακοπές του ρεύματος δε στάθηκαν εμπόδιο για μαθητές και ‘δασκάλες’ να κάνουν την καθιερωμένη τους κουβέντα. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά, το σενάριο γράφτηκε από τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια της κ. Άννας Ρέμπελου, που ήταν η υπεύθυνη για τη διαδικασία της δημιουργικής γραφής και του τελικού σεναρίου. Ακολούθησαν οι απαραίτητες πρόβες, για να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη διαδικασία της κινηματογράφησης με την κ. Αθηνά Μπερδέκα, που ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια, την υποκριτική διδασκαλία και τη σκηνοθεσία της μικρού μήκους αυτής ταινίας.
Και φτάνουμε στον μήνα Νοέμβριο, όταν και πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα. Με την ολοκλήρωσή τους, έπρεπε τα παιδιά να πουν το ‘αντίο’ στους ‘εξωτερικούς συνεργάτες’ τους, δηλαδή στη δασκάλα τους και στο υπόλοιπο συνεργείο που ανέλαβε την παραγωγή – την κ. Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη (οργάνωση παραγωγής γυρισμάτων), την Κωνσταντίνα Μπακάρα (βοηθό γυρισμάτων) και τον Φώτη Φωτόπουλο (κινηματογραφική σκηνοθεσία - διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ). Έπρεπε, όμως, να αποχαιρετιστούν και με τους ‘συναδέλφους’ τους, δηλαδή στα υπόλοιπα παιδιά με τα οποία έκαναν αυτό το θαυμαστό ταξίδι ή με τα παιδιά που προστέθηκαν στην παρέα τους την τελευταία στιγμή ως ΄κομπάρσοι’. Έτσι, ‘γεμάτα’, με χαμόγελο ως τ’ αφτιά και πλούσια σε εικόνες κι εμπειρίες, υποσχέθηκαν να τα ξαναπούν σε μια πιθανή προβολή της ταινίας τους, του απίθανου αυτού δημιουργήματος της επιμονής, της έμπνευσης και της συνεργασίας τους.
Όμως, μπορεί το καλλιτεχνικό κομμάτι να ολοκληρώθηκε αλλά η διδασκαλία τους δε σταματάει εδώ. Περιλαμβάνει και περίπου 4 διαδικτυακές συναντήσεις με την κ. Αθηνά αλλά και την κ. Λέα Ευσταθίου (σύμβουλο κοινωνιολόγο), για να αξιολογηθεί η καλλιτεχνική τους εμπειρία και να γίνει η απαραίτητη ‘από-συμπίεση’, μετά από μια τόσο εντατική ενασχόληση με ένα εξαιρετικά ευαίσθητο αλλά και επίκαιρο ζήτημα.
Μακάρι τέτοια projects και με παρόμοιας συνέπειας και οργανωτικότητας 'εμψυχωτές' να ήταν μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μας! Κι όσοι από μας τυχαίνει να είμαστε κι εκπαιδευτικοί παίρνουμε παράδειγμα αλλά και δύναμη να συνεχίζουμε να έχουμε όραμα! Όντως, το αποτέλεσμα και το καλλιτεχνικό κομμάτι, τελικά, δεν ήταν το ζητούμενο για τα παιδιά, όπως και τα ίδια μαρτυρούν και χωρίς να αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα αυτής τους της εξομολόγησης. Ήταν πιο πολύ η 'μέθεξη' της ομαδικής δημιουργίας και η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας!
Το πεδίο συνεργασίας που αφορούσε τη ΘΟΚ ήταν η βοήθειά μας να συσταθεί αυτή η ομάδα παιδιών που θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η επικοινωνία μας μαζί τους και με τους γονείς τους καθώς και η συνδρομή μας σε πρακτικά ζητήματα υλοποίησης του προγράμματος αυτού. Και, ομολογουμένως, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που βοηθήσαμε, έστω και λίγο, στο να βιώσουν νέοι δημιουργοί από το νησί μας μια τέτοια πρωτότυπη και άκρως παιδευτική διαδικασία. Άλλωστε, στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας στιγμές ψυχαγωγίας, έμπνευσης και προβληματισμού και να είμαστε αρωγοί νέων εμπειριών και δημιουργίας, έχοντας αστείρευτη διάθεση να προσφέρουμε στο πολιτισμό της Καλύμνου.
Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα Me-We Theatre Company και όλους τους συνεργάτες της που αφοσιώθηκαν στο συγκεκριμένο project. Η δουλειά τους ήταν αμιγώς επαγγελματική και μόνο ευχαρίστηση μας προσέφερε, αποδεικνύοντας τι μπορούν να καταφέρουν οι ομάδες, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας. Επίσης, ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Θεοφιλίδη, διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Καλύμνου και κ. Αντώνη Αντώνογλου, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ‘Villa Melina’, για την παραχώρηση των χώρων τους για τα γυρίσματα της ταινίας.