18 Απριλίου 2024 | 15:46

Aυτά είναι τα επικίνδυνα χημικά που μας αρρωσταίνουν – Και βρίσκονται παντού

Δημοσιεύτηκε 20:31 - 04/05/2023 Aυτά είναι τα επικίνδυνα χημικά που μας αρρωσταίνουν – Και βρίσκονται παντού

Από το σπίτι μας μέχρι το χώρο της εργασίας μας, τα προϊόντα που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία μας είναι πανταχού παρόντα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη του Silent Spring Institute και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τοξικά συστατικά σε προϊόντα ευρείας χρήσεως.

Ειδικότερα, σαμπουάν, λοσιόν σώματος, καθαριστικά, ναφθαλίνη και προϊόντα αφαίρεσης χρωμάτων είναι πλούσια σε τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), χημικές ουσίες δηλαδή που διαφεύγουν ως αέρια, συσσωρεύονται στον αέρα εσωτερικών χώρων και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος. Ανησυχητικό θεωρείται εξίσου το γεγονός ότι οι εταιρείες, ως επί το πλείστον, δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τι περιέχουν τα προϊόντα τους ή τις ποσότητές τους, επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς καταναλώνουμε, αλλά και τις επιπτώσεις για την υγεία.

Οι «απαγορευμένες» ουσίες

 

Για τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology, η ερευνητική ομάδα εστίασε στη βάση δεδομένων από το Συμβούλιο Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνια (CARB), το οποίο παρακολουθεί τη συγκέντρωση των πτητικών οργανικών ενώσεων στα καταναλωτικά προϊόντα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η αιθαλομίχλη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι έρευνες στα καταναλωτικά προϊόντα είναι αρκετά συχνές, χωρίς όμως τα δεδομένα σχετικά με συγκεκριμένα προϊόντα να κοινοποιούνται.

ygeiamou.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση