7 Μαϊος 2024 | 12:25

Πασχαλινό αρνί και Δημόσια Υγεία - Γράφει ο κτηνίατρος Στέλιος Χαρτοφίλης

Δημοσιεύτηκε 17:49 - 09/04/2020 Πασχαλινό αρνί και Δημόσια Υγεία - Γράφει ο κτηνίατρος Στέλιος Χαρτοφίλης


Φέτος διανύουμε ένα πρωτόγνωρο Πάσχα. Ο κορονοϊός και η παγκόσμια εξάπλωση του έχει παραλύσει σχεδόν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι εξαιρέσεις σε αυτήν την πραγματικότητα, είναι οι υπηρεσίες υγείας (τόσο δημόσιας όσο και ατομικής), καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία τροφίμων, αλλά και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα αυτή, είναι και οι κτηνοτρόφοι, που αυτήν την περίοδο πρέπει να καλύψουν κάθε σπίτι με το παραδοσιακό αρνί.


Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες κάθε άλλο παρά εκτός του αγώνα είναι . Και δεν αναφέρομαι, αυτή τη φορά, για τους συναδέλφους των ιατρείων, που από την αρχή των περιορισμών κλήθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα ιατρεία τους με πολύ περιορισμένη κίνηση και με κίνδυνο της υγείας τους. Την περίοδο αυτή, δυσμενέστερη είναι η κατάσταση με την Δημόσια Κτηνιατρική.


Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες , καλούνται εκτός των λοιπών διοικητικών και κτηνιατρικών καθηκόντων, να λειτουργήσουν όσο πιο άριστα γίνεται και κατά την επιθεώρηση του αυξημένου όγκου των σφάγιων, προκειμένου το αρνάκι που θα μπει στη σούβλα ή στον φούρνο να καλύπτει όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις και να είναι ασφαλές για τον καταναλωτή.
Δεδομένου της κατάστασης αυτής, καλό είναι να ειπωθούν κάποια πράγματα:


- Για τους καταναλωτές , μια παράκληση να επιλέξουν φέτος ΝΤΟΠΙΑ αμνοερίφια. Αν μη τι άλλο, η τοπική οικονομία χρειάζεται τόνωση. Το εισαγόμενο, μπορεί να είναι φθηνότερο, αλλά ειδικά αυτές τις μέρες, η αγορά ντόπιου μπορεί να βοηθήσει μια οικογένεια κτηνοτρόφων. Σκεφτείτε το !!
Το σημαντικότερο όμως είναι να είστε σίγουροι πως το αρνί/κατσίκι που θα πάρετε, φέρει σφραγίδα επιθεώρησης από το Σφαγείο της περιοχής σας. Υπάρχει λόγος που διενεργείται Κτηνιατρικός Έλεγχος πριν δοθεί κάτι στην κατανάλωση. Καλή η παράδοση μας , αλλά όπως αποδεικνύεται αυτές τις μέρες, η άγνοια περί της Δημόσιας Υγείας φέρει πολλούς κινδύνους, άλλοτε ήπιους και άλλοτε σοβαρότερους Πιέστε τους κτηνοτρόφους να σφάξουν σε χώρο ελεγμένο και ασφαλή, όπως προβλέπει ο Κώδικας Τροφίμων ( Codex Alimentarius).


- Για τους κτηνοτρόφους, ειδικά στα νησιά των Δωδεκανήσων όπου έχω την τύχη να υπηρετώ, σας συνιστώ υπομονή . Η υποστελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, σε συνδυασμό με την νησιωτικότητα, έχει δημιουργήσει ζορισμένα προγράμματα, με αυξημένη πυκνότητα σφάγιων την ημέρα. Συνεννοηθείτε με τα κατά τόπους Δημοτικά Σφαγεία και τις Δημοτικές Αρχές, προκειμένου να βγάλετε πρόγραμμα και να εξυπηρετηθείτε όσο περισσότεροι γίνεται.


- Για τους συναδέλφους απανταχού και ειδικά στην Διεύθυνση Δωδεκανήσου, ολόψυχα εύχομαι υπομονή. Μπορεί να μην είμαι μαζί σας φέτος την δύσκολη αυτή περίοδο, αλλά σίγουρα γνωρίζω πως τα δρομολόγια ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς είναι πολλά, τα ωράρια συνεχή και πέραν του οκταώρου και η ευθύνη όπως πάντα αμείωτη. Καλό κουράγιο, καλή δύναμη και του χρόνου μας με υγεία!!


Καλό Πάσχα σε όλους μας!


 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση