2 Μαϊος 2024 | 01:05

Νεφέλες Καραντίνας-Του Μιχάλη Καλογεράκη

Δημοσιεύτηκε 22:14 - 01/05/2020 Νεφέλες Καραντίνας-Του Μιχάλη Καλογεράκη

 Μετά από 50 σχεδόν μέρες καραντίνας…50 μέρες όπου όλοι μας μάθαμε πολλά και ακούσαμε ακόμη περισσότερα …50 μέρες που δοκιμαστήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά, είμαστε πλέον λίγες ώρες πριν τα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα.

Σίγουρα τίποτα δεν είναι το ίδιο και δεν θα θυμίζει ούτε στο ελάχιστο στην προ-κορονοϊού εποχή.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν πιάσει το τελευταίο διάστημα τον ίδιο τους τον εαυτό να κοιτά καχύποπτα τον διπλανό του στο super market ή να αποφεύγει στο διάβα του περαστικούς αλλάζοντας βιαστικά πορεία.

Ίσως όλα αυτά να είναι σχετικά μα η μεγάλη εικόνα είναι μία και δεν αλλάζει..

Η κατάσταση είναι υψίστης σοβαρότητας, σοβαρότητας που συνδυάστηκε το προηγούμενο διάστημα - σε ένα μεγάλο βαθμό - και από την υπευθυνότητα των πολιτών.
Οι κρίσιμες όμως μέρες, είναι μπροστά και δεν κρύβω την προσωπική μου ανησυχία τόσο λόγω του ανοίγματος των πανεπιστημιακών δομών όσο και των υπολοίπων βαθμίδων εκπαίδευσης (με εξαίρεση προφανώς την Γ’ Λυκείου)

Πώς είναι άραγε δυνατόν να μην μας προβληματίζει η αντίφαση του Υπουργείου Παιδείας το οποίο από την μία υποστηρίζει την θέση για κλειστά αμφιθέατρα και ολοκλήρωση του εξαμήνου μέσω online παραδόσεων, προκειμένου να αποφευχθεί και ο σχετικός συγχρωτισμός και από την άλλη να εξαγγέλλει το άνοιγμα των τμημάτων που έχουν εργαστηριακές και κλινικές υποχρεώσεις.

Στην ουσία οδηγούνται δεκάδες χιλιάδες φοιτητές (Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Βιολογικού κοκ ) σε μαζικές μετακινήσεις ενώ το πρόσχημα που ακούγεται τις τελευταίες ώρες για την έγκαιρη τάχα ενημέρωση που θα οδηγήσει στην ομαλή μεταφορά των άμεσα ενδιαφερόμενων κατά κύματα και όχι σαν «τσουνάμι», καταρρίπτεται από την ίδια την κυβέρνηση όταν υπάρχει η απαγόρευση μεταφοράς πολιτών εκτός νομού μέχρι και τις 18/05.

Μάλιστα μόλις χθες (30/04) οι πρυτάνεις των περισσότερων πανεπιστήμιων υποστήριξαν ότι η πλειονότητα των φοιτητών στα Πανεπιστήμια δεν προέρχεται από τον τόπο όπου αυτό εδρεύει.

Καλούνται με λίγα λόγια οι φοιτητές, από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, που προέρχονται από πληγείσες και μη περιοχές να μετακινηθούν μαζικώς σε χρονικό διάστημα μόλις 7 ημερών είτε αεροπορικώς είτε μέσω θαλάσσης.

Υπάρχει πρόβλεψη για το κακό σενάριο ; Άγνωστο…
Μα οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι ορατοί.

Πολλοί κάνουν λόγο για ανοσία της αγέλης, μα να επιτευχθεί αυτή μοναχά από τις ηλικίες 18-25 είναι τουλάχιστον απίθανο…Ανοησία της αγέλης οδηγώντας σε μία άτακτη κλιμάκωση της κατάστασης στην χώρα, μπορεί…

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, όλοι μας λίγο πολύ τις γνωρίζουμε.
Ας αναλογιστούμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε απόφασης.
Κομματικά και άλλα τέτοια συναφή δεν χωρούν όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Υ.γ1 Η Κάλυμνος μας έχει διασωθεί μέχρι στιγμής όντας «καθαρή» από κρούσματα όμως τι θα ισχύσει με την άφιξη των καθηγητών και των φοιτητών ;;
Απορίας άξιον αποτελούν και οι εξερχόμενοι ντόπιοι φοιτητές που θα διασκορπιστούν από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Κρήτη…

Ερωτήσεις υπάρχουν, απαντήσεις ;;

Υ.γ2 Δεν θα θίξω καν το ζήτημα επαναλειτουργίας των Δημοτικών σχολείων, μια κίνηση με τεράστιο ρίσκο από την κυβέρνηση για μονάχα 20 επιπλέον μέρες διδασκαλίας…

Έντονος προβληματισμός με πολυάριθμες ερωτήσεις… Υψίστης ανάγκης οι ουσιαστικές απαντήσεις με γνώμονα σε αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες τον άνθρωπο και μόνο τον άνθρωπο.

Σίγουρα δεν μπορούμε να ζούμε για πάντα μέσα στα σπίτια μας και πρέπει δειλά-δειλά να αντιμετωπίσουμε την νέα τάξη πραγμάτων, την νέα πραγματικότητα, η οποία δίχως άλλο μας τρομάζει, μα η έξοδος αυτή πρέπει να γίνει την κατάλληλη χρονική στιγμή για να μην θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.

Υ.γ3 Από Δευτέρα ας τηρήσουμε το πρόγραμμα ΧΑΜ, δεν προστατεύεις μόνο εσένα προστατεύεις και αυτούς που αγαπάς…

Μιχάλης Καλογεράκης

Προσαρμοσμένη αναζήτηση