20 Απριλίου 2024 | 01:38

H εκνευριστική μοναξιά της ομάδας διάσωσης Καλύμνου

Δημοσιεύτηκε 17:30 - 09/10/2020 H εκνευριστική μοναξιά της ομάδας διάσωσης Καλύμνου

      Το νησί μας αρκετά χρόνια τώρα στηρίζεται κυρίως στον αναρριχητικό τουρισμό.Είναι γνωστό ότι έχουμε τα κατάλληλα βράχια , τις φυσικές ομορφιές  και αμέτρητες διαδρομές διαφόρων επιπεδων για τους λάτρεις του είδους από όλο τον κόσμο. Επίσης, γνωστό είναι ότι ρίξαμε όλο το βάρος μας σε αυτό το είδος τουρισμού γιατί ο κανονικός τουρισμός είναι ανύπαρκτος λόγω έλλειψης στρατηγικής , σχεδιασμού, υποδομών και διαφήμισης.

    Απέχουμε πολύ όμως από το να πούμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για τους αναρριχητές. Βλέπετε , το βασικότερο που ζητάει ένας αθλητής του είδους είναι η ασφάλεια , την οποία ασφάλεια την παρέχει στο νησί της Καλύμνου , η ομάδα διάσωσης . Μια ομάδα καθαρά εθελοντική, που όμως έχει την τεχνογνωσία , την κατάρτιση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση τραυματισμού μπορεί να προκύψει στα βράχια. Τους  είδαμε πάρα πολλές φορές αυτο το καλοκαίρι και τα προηγούμενα να επιχειρούν σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία και να δίνουν λύσεις που χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν.

     Και επειδή πολύ θα πουν,  εμάς δε μας αγγίζει  μια ομάδα που βοηθάει αναρριχητές , να τονίσω ότι πρόσφατα έσωσαν κυνηγό που έπεσε και τραυματίστηκε , ενώ μπορεί να χρειαστεί να επιχειρήσουν όταν μια οικογένεια ντόπιων θα πάει για πεζοπορία μια Κυριακή. Το να συζητάμε λοιπόν για τη χρησιμότητα της είναι μάλλον τραγελαφικό. Ακόμη και αν το δούμε καθαρά κυνικά , οφείλουμε να δώσουμε περισσότερη προσοχή και να προστατεύσουμε ένα προϊόν που φέρνει πολλά έσοδα στο νησί.

    Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν από τη σύσταση της , η ομάδα διάσωσης δεν έχει λάβει τη παραμικρή βοήθεια από τις τοπικές αρχές. Οι περισσότεροι εξ αυτών παρατάνε τις δουλειές τους ή τα σπίτια τους μόλις παραστεί ανάγκη για να βρεθούν σε δυσπρόσιτα σημεία του νησιού. Ας αφήσουμε τα αυτονόητα , ότι δηλαδή αυτή η ομάδα δε θα έπρεπε να είναι εθελοντική , και ας πάμε στα πιο βασικά , όπως στο ότι δεν έχουν καμία στήριξη , έστω υλικοτεχνική . Το μόνο που έχουν πάρει είναι ψεύτικες υποσχέσεις. Έχουμε ξαναπεί ότι καλός ο εθελοντισμός αλλά ποτέ δε πρέπει να χρησιμοποιείται για να καλύψει ευθύνες. Και όταν η λέξη εθελοντής χρησιμοποιείται για να μη χρησιμοποιήσουμε  μια άλλη πολύ διάσημη ελληνική λέξη τότε τα πράγματα είναι στενάχωρα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση