22 Ιουνίου 2021 | 14:40

Lockdown: Από τις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας – Καταργούνται τα SMS, απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις – Όσα ανακοίνωσε ο Σκέρτσος

Δημοσιεύτηκε 21:20 - 12/05/2021 Lockdown: Από τις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας – Καταργούνται τα SMS, απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις – Όσα ανακοίνωσε ο Σκέρτσος

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς περιορισμούς, την κατάργηση των SMS μετακίνησης καθώς επίσης και την πλήρη απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Συγκεκριμένα, από τις 14 Μαΐου:

-Η απαγόρευση μετατίθεται στις 00:30
-Ανοίγουν τα Μουσεία
-Καταργούνται τα SMS στο 13033 και το 13032
-Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
-Ωστόσο, το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον κανόνα ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά, αν και καταργούνται τα μέτρα του click away και του click in a shop.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Πρεμιέρα στη χώρα μας για το «Πράσινο» Πιστοποιητικό – Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά

Επίσης ανακοίνωσε την εφαρμογή στη χώρα μας του «Πράσινου» Πιστοποιητικού, για τα ταξίδια από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά. Όπως επεσήμανε για να ταξιδέψει κάποιος στα νησιά, θα χρειαστεί είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε PCR τεστ 72 ωρών, ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Επίσης θα απαιτείται βεβαίωση νόσησης.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών. Από το εν λόγω μέτρο εξαιρούνται τα νησιά της Λευκάδας και της Εύβοιας.

Οι τέσσερις λόγοι που επέλεξε το άνοιγμα η κυβέρνηση

Αναλύοντας τους λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άνοιγμα δραστηριοτήτων, ο κ. Σκέρτσος, επεσήμανε:

Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε.
Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.
Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά.
Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως η ελεγχόμενη άρση των περιορισμών με τη χρήση των Self tests δεν αύξησε τα κρούσματα, ούτε αύξησε την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Συνολικά έως σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self tests, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες, δήλωσε για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, και πρόσθεσε: 11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self tests. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό, παρατήρησε επίσης.

Μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών

Κατά τα άλλα, ο κ. Σκέρτσος έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κυρίως προς όσους για τους δικούς τους λόγους ακόμη δεν έχουν πάρει αυτή την απόφαση. Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας, παρατήρησε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί, σημείωσε με έμφαση ο Α. Σκέρτσος.

newpost.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση