20 Απριλίου 2024 | 09:47

Κρατική ενίσχυση 20 εκατ. σε μελισσοκόμους και χοιροτρόφους

Δημοσιεύτηκε 20:53 - 05/07/2021 Κρατική ενίσχυση 20 εκατ. σε μελισσοκόμους και χοιροτρόφους

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το ποσό ενίσχυσης για τους μελισσοκόμους ανέρχεται σε 3,39 ευρώ ανά κυψέλη, απαιτώντας 3,2 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 20 εκατ. Πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων στη Βουλή ζήτησαν την αύξηση του ποσού αυτού, με τους εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να υποστηρίζουν ότι με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Όπως ακούγεται, έπειτα από την έγκριση του προγράμματος από την Κομισιόν, η ανακοίνωση της σχετικής ΚΥΑ αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το εν λόγω καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων ενώ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το μέτρο θα αντιμετωπίσει εν μέρει την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν οι δικαιούχοι λόγω της επιδημίας του κορανοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους του προσωρινού πλαισίου. Ειδικότερα, η ενίσχυση

 

  • Δεν θα υπερβαίνει τα 225.000 ευρώ ανά δικαιούχο
  • Θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

 

~agronews.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση