19 Απριλίου 2024 | 11:16

Το ράπιντ αρκεί για να ξέρεις ότι νόσησες, όχι για να πληρωθείς αναρρωτική

Δημοσιεύτηκε 12:52 - 07/01/2022 Το ράπιντ αρκεί για να ξέρεις ότι νόσησες, όχι για να πληρωθείς αναρρωτική
«Δεν μπορεί με ένα απλό ράπιντ σε φαρμακείο, ο ΕΦΚΑ να πληρώνει οποιονδήποτε» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Φορέα. Τι ισχύει για τις αναρρωτικές άδειες μετά την μόλις πέντε ημερών καραντίνα

H άνοδος θανάτων και διασωληνώσεων το προηγούμενο 24ωρο, οι αυξήσεις των εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, ο πολλαπλασιασμός των κενών στο ΕΣΥ λόγω και των νοσούντων υγειονομικών, οι φόβοι για ελλείψεις σε τεστ και μάσκες κι οι ουρές για ένα τεστ, συνθέτουν πλέον την εικόνα της πανδημίας, μετά και την πρωτοφανή έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας.

Εκτός από το ζήτημα του κόστους των τεστ, που γονατίζει πολλά νοικοκυριά αφού η κυβέρνηση επιμένει να μην τα συνταγογραφεί, αναδεικνύεται πλέον και αυτό της ταλαιπωρίας που υφίστανται από την αρχή της υγειονομικής κρίσης πολίτες, οι οποίοι προσβάλλονται από τον νέο κορονοϊό και αναγκάζονται να απουσιάσουν από τις δουλείες τους.  

«Το rapid test ή το PCR δεν είναι αρκετό ούτως ώστε να πληρωθεί ασθενής το επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ, χρειάζεται οπωσδήποτε και ιατρική γνωμάτευση. Αυτό συμβαίνει με όλες τις ασθένειες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία επιδότησης ασθενείας από τους ασφαλιστικούς φορείς και φυσικά αφορά και τον Covid-19», δήλωσε σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

Σε ερώτηση ότι για το τι παραπάνω προσφέρει η βεβαίωση από τη στιγμή που στην περίπτωση της μόλυνσης από τον ιό, η νόσηση αποδεικνύεται από το τεστ, ο κ. Τσάπαλος δεν απάντησε αρχικά επί της ουσίας αλλά αναφέρθηκε στον αριθμό των ημερών άδειας. «Μπορεί τα συμπτώματα να είναι να βαριά και ο γιατρός να κρίνει ότι δεν χρειάζεται πέντε μέρες και να πρέπει να σας δώσει παραπάνω ημέρες» υποστήριξε.

Όμως, στην συνέχεια αναγκάστηκε να πει ότι δεν μπορεί με ένα απλό ράπιντ σε ένα φαρμακείο, ο ΕΦΚΑ να πληρώνει οποιονδήποτε. «Κι εμείς το δεχόμαστε, αλλά εμείς πληρώνουμε», είπε και απέρριψε ότι το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί.

«Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που πληρώνει τα επιδόματα ασθενείας και διαχειρίζεται χρήματα των φορολογουμένων» τόνισε ο κ. Τσάπαλος και διευκρίνισε πως δεν είναι απαραίτητο να εξεταστεί δια ζώσης ο ασθενής, καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».

Αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής είπε πως «σε όλες τις ασθένειες, υπάρχει αναλογία εργοδότη –ΕΦΚΑ στην πληρωμή, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται». «Έχουμε δύο χρόνια πανδημία, έχουμε εκδώσει χιλιάδες επιδόματα ασθενείας που έχουν να κάνουν με τον Covid-19 και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα» ισχυρίστηκε.

Δεν αρκεί η πενθήμερη καραντίνα για τους εργαζόμενους

Το τελευταίο διάστημα πάντως βλέπουμε απανωτά ρεκόρ μολύνσεων με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο το επόμενο διάστημα. Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, επανέλαβε πως στις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων με την κορύφωση να υπολογίζεται περίπου στις 20 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στο Mega η ίδια εξήγησε πως δεν αρκεί η πενθήμερη καραντίνα για όσους νοσούν με κορονοϊό, προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους

«Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που νοσούν με covid να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα. Και συμπτώματα να μην έχουν, η καταβολή που αισθάνονται δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν. Η εμπειρία μας πάνω σε αυτό το θέμα είναι μεγάλη για να πούμε την άποψή μας» σημείωσε για να προσθέσει το εξής:

«Σαν νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούμε πως είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, πως θα πάνε να δουλέψουν; Δεν μπορεί ένας καταπονημένος άνθρωπος να γυρίζει την έκτη μέρα στη δουλειά του» είπε.

«Οι άνθρωποι είναι προβληματισμένοι. Έχουν τη νόσο, υποφέρουν και έχουν όλες αυτές τις διαδικασίες που θα πρέπει να διαχειριστούν» ανέφερε η κ. Παγώνη.

ΠΗΓΗ : EFSYN.GR

Προσαρμοσμένη αναζήτηση