18 Απριλίου 2024 | 15:55

Κορωνοϊός: 2 Μαΐου το “κλειδί” για τη χαλάρωση των μέτρων – Τελευταία θα καταργηθεί η μάσκα

Δημοσιεύτηκε 12:01 - 04/04/2022 Κορωνοϊός: 2 Μαΐου το “κλειδί” για τη χαλάρωση των μέτρων – Τελευταία θα καταργηθεί η μάσκα

Η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους θα είναι το τελευταίο από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας που θα καταργηθεί, όπως λένε οι πληροφορίες. Αλλά και πάλι, όταν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δώσει το πράσινο φως για τη μη υποχρεωτική χρήση της σε εσωτερικούς χώρους, όπως στην εστίαση ή στα εμπορικά καταστήματα, αυτό δεν θα συμβεί για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους υγειονομικούς χώρους. Εκεί η μάσκα θα παραμείνει.

Υπενθυμίζεται πως η εισήγηση της Επιτροπής είναι οι υγειονομικοί περιορισμοί να μείνουν ως έχουν όλο τον Απρίλιο, λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Omicron και της ανόδου των νοσηλειών στα νοσοκομεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η 2α Μαΐου φαίνεται πως είναι η ημερομηνία “κλειδί” για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αυτή θα ξεκινήσει πρώτα από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η επίδειξη του οποίου δεν θα είναι απαραίτητη, αρχικά στους εξωτερικούς χώρου της εστίασης. Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάθονται τώρα μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με αρνητικό rapid test ή μοριακό έλεγχο.

Θα ακολουθήσει η μείωση των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων για τους εργαζόμενους. Ήδη οι μαθητές στα σχολεία υποβάλλονται πλέον σε ένα σελφ τεστ την εβδομάδα. Ένα αναμένεται να είναι το τεστ που θα πρέπει να προσκομίζουν εβδομαδιαίως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες χώρες αφήνουν πίσω τους τα μέτρα της πανδημίας. Ήδη στα περισσότερα γερμανικά κρατίδια μπαίνει τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα λιανικής, πολιτιστικούς χώρους και σχολεία. Και στην Ιταλία το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον απαραίτητο για την είσοδο των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ξενοδοχεία, ταχυδρομεία, κομμωτήρια, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα.

Έρχεται η κορύφωση
Οι ειδικοί εκτιμούν πως το παρόν κύμα της πανδημίας φτάνει στην κορύφωσή του, καθώς η αυξητική τάση των νέων διαγνώσεων φαίνεται να επιπεδώνεται σε σχέση με τις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου.

Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλειών, ενώ οι πιο σκληροί δείκτες της πανδημίας που αφορούν στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των νέων θανάτων ακολουθούν μία αργή αποκλιμάκωση.

Πηγή thetoc.gr


 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση