22 Απριλίου 2024 | 02:20

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για το ύψος του κατώτατου μισθού

Δημοσιεύτηκε 17:40 - 16/03/2023 Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για το ύψος του κατώτατου μισθού

Επισπεύδει η κυβέρνηση τις ανακοινώσεις μπροστά στο κύμα λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας. Έτσι, οι αναμενόμενες ανακοινώσεις για το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού θα γίνουν την Παρασκευή στις 11 π.μ. από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Νωρίτερα, θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:00 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο υπουργός Εργασίας έχει κάνει λόγο για «σημαντική αύξηση», αλλά οι πληροφορίες μιλούν ταυτόχρονα για αύξηση που δεν θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ μεικτά, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο ίδιος. Δεδομένου του καλπάζοντα πληθωρισμού με αιχμή του δόρατος τα τρόφιμα, τα βασικά αγαθά και την ενέργεια, είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα κάνει τη διαφορά στο λαϊκό εισόδημα η «σημαντική αύξηση» που φέρνει η κυβέρνηση ΝΔ.

Πάντως, η ΓΣΕΕ είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 μεικτά (703 καθαρά) έναντι των 713 που είναι σήμερα, προκειμένου να ληφθεί υπόψη στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει με διοικητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το καθορισμό των νέων κατώτατων αποδοχών. Η πρόταση αυτή προέκυψε από τη συνεκτίμηση δύο παραγόντων: α. Από το 60% του διάμεσου μισθού με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2021 (τα οποία, ωστόσο, δεν αποδίδουν την έκταση των αδήλωτων μισθών και της παραοικονομίας) που ανταποκρίνεται στο κατώφλι (στατιστικής) φτώχειας και β. Από το προσδοκώμενο, βάσει των επίσημων στοιχείων, πληθωρισμό για το 2023.

Ο ίδιος ο υπουργός πάντως, σχολίασε χθες στο κεντρικό Δελτίο της ΕΡΤ: «Έχουμε λογαριάσει και τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ, και άλλα μεγέθη όπως είναι η παραγωγικότητα και θα παρουσιάσουμε κάτι που θα είναι κοινωνικά δίκαιο αλλά και υπεύθυνο». Ενώ υποστήριξε ότι «το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση