28 Απριλίου 2024 | 18:39

Εκλογές 2023: Η ενισχυμένη αναλογική, η λίστα και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κάλπες της Κυριακής

Δημοσιεύτηκε 17:39 - 21/06/2023 Εκλογές 2023: Η ενισχυμένη αναλογική, η λίστα και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κάλπες της Κυριακής

Ελάχιστα εικοσιτετράωρα απομένουν έως την Κυριακή 25 Ιουνίου προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες για την ανάδειξη κυβέρνησης.
 

 

Οι νέες εθνικές εκλογές παρουσιάζουν δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου καθώς θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με λίστα υποψηφίων αντί σταυρών προτίμησης.

Ενισχυμένη αναλογική

Το νέο εκλογικό σύστημα αντικαθιστά την απλή αναλογική και εισάγει το κλιμακωτό μπόνους εδρών που δίνει έξτρα έως και 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, αρκεί να πιάσει ποσοστό περίπου 40%.
 

 

Συγκεκριμένα, το πρώτο κόμμα λαμβάνει απευθείας «δώρο» 25 εδρών εφόσον πιάσει ποσοστό 25%, ενώ για κάθε μισή μονάδα επιπλέον παίρνει έξτρα μια ακόμα έδρα.


Χωρίς «σταυρό» προτίμησης
 

 

Παράλληλα, οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξής τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, την προσεχή Κυριακή οι ψηφοφόροι δεν θα χρειαστεί να «σταυρώσουν» τα ψηφοδέλτια γι αυτό άλλωστε τα παραβάν των εκλογικών κέντρων δεν θα διαθέτουν στυλό.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα γίνει με νέα ψηφοδέλτια, ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.

Πού ψηφίζω
 

 

Πιθανότατα, οι εκλογείς θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και τον περασμένο Μάιο ενώ η λίστα των ετεροδημοτών θα διευρυνθεί μόνο με τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και διεκπεραιώθηκαν από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Με ποια έγγραφα ψηφίζουμε
 

 

Υπενθυμίζεται πως η εκλογική διαδικασία ξεκινά την Κυριακή 25 Ιουνίου στις 7.00 π.μ. και τελειώνει στις 19.00 μ.μ.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Πότε θα βγει το αποτέλεσμα

Με βάση την εμπειρία της πρόσφατης αναμέτρησης του Μαΐου η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα δοθεί από τους υπεύθυνους του Υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic που «τρέχει» την διαδικασία περίπου μια με μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης ενώ έως τις 10 το βράδυ θα έχει καταμετρηθεί περίπου το 80% των ψήφων.

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση