25 Ιουνίου 2024 | 05:03

WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε στην Ελλάδα- Τι ισχύει για τις οχιές

Δημοσιεύτηκε 19:57 - 02/07/2023 WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε στην Ελλάδα- Τι ισχύει για τις οχιές

Πληροφορίες για τις οχιές και τα φίδια γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες αν τα συναντήσουν ή αν τους δαγκώσουν εξέδωσε η WWF. 

Αφορμή για την ενημέρωση σχετικά με τα φίδια στάθηκε το περιστατικό με την οχιά, η οποία δάγκωσε εθελόντρια στο 30ό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, όταν εκείνη πήγε να την απομακρύνει. 

Αναλυτικά, τα φίδια που έχουν δηλητήριο στην Ελλάδα είναι ο σαπίτης, το αγιόφιδο και οι οχιές. Τα δύο πρώτα έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια και άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δαγκώσουν με τρόπο που να εγχύσουν δηλητήριο σε άνθρωπο. Σχετικά με τις οχιές, πέντε είναι τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά μόνο ένα, η Vipera ammodytes, εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Αργά φίδια οι οχιές - Πώς αντιδρούν στον κίνδυνο

Ειδικότερα, οι οχιές είναι αργά φίδια και αν νιώσουν απειλή μένουν ακίνητες ώστε να μη γίνουν αντιληπτές και στη συνέχεια απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφύγουν τον κίνδυνο.

Στην περίπτωση που τις πλησιάσει κάποιος αρκετά αρχίζουν να συρίζουν δυνατά και κουλουριάζονται σε θέση άμυνας, ενώ χρησιμοποιούν το δάγκωμα, εάν τις πλησιάσουν σε απόσταση λιγότερη του μισού μέτρου. 

Οι οχιές δεν θα επιτεθούν ποτέ εάν κάποιος δεν τις αρπάξει ή έρθει κοντά τους, εάν δεν νιώσουν δηλαδή άμεση απειλή για τη ζωή τους. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να δαγκώσουν «στεγνά», δηλαδή χωρίς έγχυση δηλητηρίου, ως προειδοποίηση μόνο.

Γιατί πλησιάζουν οι οχιές τις κατοικίες

Οι συνηθέστεροι λόγοι που ένα φίδι θα βρεθεί μέσα στο σπίτι ή σε άλλον κλειστό χώρο, είναι είτε γιατί έχει ανακαλύψει κάποια πηγή τροφής, είτε γιατί θέλει να βρει μια κρυψώνα για να ξεκουραστεί.

Τέλος, σύμφωνα με την οργάνωση, λόγω της σύνθεσης του δηλητηρίου των φιδιών στην Ελλάδα, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα, υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να επισκεφτεί κάποιος εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. 

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση δαγκώματος στον λαιμό ή στο κεφάλι, λόγω του ότι κατά τον σχηματισμό οιδήματος ενδέχεται να προκληθεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού, όπως και η περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης, όπως συνέβη με τη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη. 

lifo.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση