30 Μαρτίου 2023 | 14:34

Επιστήμονες δημιούργησαν υβρίδιο ανθρώπου και ποντικού με ανθρώπινα κύτταρα σε ποσοστό 4%

Δημοσιεύτηκε 15:30 - 25/05/2020 Επιστήμονες δημιούργησαν υβρίδιο ανθρώπου και ποντικού με ανθρώπινα κύτταρα σε ποσοστό 4%

Το σενάριο παραπέμπει σε δυστοπική ταινία. Αλλά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την ιατρική έρευνα – και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ένα έμβρυο που αποτελείται από κύτταρα ποντικού και ανθρώπου αναπτύχθηκε από ομάδα Αμερικανών επιστημόνων. Συγκεκριμένα, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο και το Αντικαρκινικό Κέντρο Ρόσγουελ Παρκ δημιούργησαν ένα υβρίδιο ποντικού με ανθρώπινα κύτταρα σε ποσοστό 4% -το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί- σύμφωνα με νέο επιστημονικό άρθρο στην επιθεώρηση Science Advances.

 

«Η χίμαιρα που δημιουργήθηκε συνδυάζει κοινά χαρακτηριστικά από βλαστοκύτταρα θηλαστικών και ίσως επιτρέψει εφαρμογές όπως η ανάπτυξη ανθρώπινων οργάνων σε ζώα» σχολιάζουν οι ερευνητές. Αυτά τα όργανα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε έρευνες για την ανάπτυξη μιας θεραπείας για διάφορες ασθένειες, για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

Οι Αμερικανοί ερευνητές εισήγαγαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε έμβρυο ποντικού και τα άφησαν να αναπτυχθούν για δύο εβδομάδες. Κατόπιν, ανίχνευσαν ανθρώπινα κύτταρα στο συκώτι, τον εγκέφαλο, τα μάτια, την καρδιά, το αίμα και τον νωτιαίο μυελό του τρωκτικού. Εμπόδισαν, ωστόσο, την περαιτέρω ανάπτυξη του εμβρύου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα υβρίδιο, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Independent. Το 1984 επιστήμονες είχαν αναπτύξει ένα υβρίδιο κατσίκας-προβάτου που κατάφερε να φτάσει μέχρι την ενηλικίωση, ενώ πρόσφατα ερευνητές δημιούργησαν δύο χίμαιρες με κύτταρα από μαϊμού και γουρούνι, οι οποίες ωστόσο δεν κατάφεραν να επιβιώσουν παρά για λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους.

sputniknews.gr

 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση