25 Απριλίου 2024 | 02:04

Αυτή είναι η φωτογραφία ενός άνδρα 30.000 ετών

Δημοσιεύτηκε 17:02 - 06/04/2023 Αυτή είναι η φωτογραφία ενός άνδρα 30.000 ετών

Επιστήμονες ανασυνέθεσαν την εικόνα ενός Αιγυπτίου που έζησε πριν από 30.000 χρόνια, έχοντας στη διάθεσή τους τα υπολείμματα του σκελετού και του κρανίου του.

Τα υπολείμματα οστών του ανακαλύφθηκε το 1980 και οι ανθρωπολογικές μελέτες έδειξαν αρχικά ότι ο άνδρας ήταν αφρικανικής καταγωγής, είχε ύψος περίπου 1,80 μ. και ήταν μεταξύ 17 και 29 ετών, όταν πέθανε.

Αργότερα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Καΐρου, όπου παραμένουν έκτοτε. Ωστόσο, το πρόσωπο αυτού του νεαρού αναδημιουργήθηκε με εξαιρετική λεπτομέρεια για να κατανοήσουμε καλύτερα τη ζωή του 30.000 χρόνια πίσω.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι αυτός ο σκελετός περιέχει τα παλαιότερα λείψανα Homo sapiens που βρέθηκαν στην Αίγυπτο και είναι ένα από τα παλαιότερα ευρήματα στον κόσμο. Η ανακατασκευή των χαρακτηριστικών του προσώπου του θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά στην κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η ομάδα επισήμανε μια βασική διαφορά: το σαγόνι του είναι πιο πλατύ από αυτό του σύγχρονου ανθρώπου.

«Σε γενικές γραμμές, το κρανίο θεωρήθηκε σύγχρονο, αλλά έχει κάποια στοιχεία που τεκμηριώνονται ως αρχαϊκά, δηλαδή τον μεγάλο αναπνευστικό κλάδο της κάτω γνάθου και έναν σαφή προγναθισμό», επισημαίνεται στη μελέτη.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση