21 Φεβρουαρίου 2024 | 18:09

Νέα έρευνα για τα βρέφη: Κι όμως, τα αγόρια μιλούν νωρίτερα από τα κορίτσια

Δημοσιεύτηκε 21:44 - 02/06/2023 Νέα έρευνα για τα βρέφη: Κι όμως, τα αγόρια μιλούν νωρίτερα από τα κορίτσια

Μια νέα έρευνα στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης iScience διαπιστώνει ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά βρέφη ως προς το πότε θα αρχίσουν να «μιλούν».

Τα βρέφη βγάζουν τσιρίδες, ήχους που μοιάζουν με φωνήεντα και άλλους σύντομους ήχους. Την ίδια στιγμή, ορισμένα βρέφη είναι από τη φύση τους πιο ομιλητικά από άλλα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κίμπροου Όλερ από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις, διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά βρέφη «μιλούν» περισσότερο από τα θηλυκά κατά τον πρώτο χρόνο, παρά την μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα θηλυκά έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των αρσενικών στη γλώσσα.

Ωστόσο, αυτό το πρώιμο πλεονέκτημα των αρσενικών βρεφών στην ανάπτυξη της γλώσσας δεν διαρκεί. Μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους τα κορίτσια έφτασαν και ξεπέρασαν τα αγόρια. Συνολικά τα δεδομένα έδειξαν ότι τα αρσενικά βρέφη χρησιμοποιούσαν 10% περισσότερες εκφορές του λόγου κατά τον πρώτο χρόνο σε σύγκριση με τα θηλυκά. Στο δεύτερο έτος τα θηλυκά βρέφη μιλούσαν κατά 7% περισσότερο σε σχέση με τα αρσενικά.

Για τις παραπάνω διαπιστώσεις οι ερευνητές χρησιμοποίησαν περισσότερες από 450.000 ώρες ολοήμερων καταγραφών από 5.899 βρέφη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση