25 Ιουνίου 2024 | 06:18

Πέθανε από κορωνοϊό στην Κρήτη και δεν μπορεί να μεταφερθεί στην Κάλυμνο - Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η οικογένεια

Δημοσιεύτηκε 18:01 - 24/03/2021 Πέθανε από κορωνοϊό στην Κρήτη και δεν μπορεί να μεταφερθεί στην Κάλυμνο - Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η οικογένεια

Την τελευταία του πνοή χτυπημένος από επιπλοκές που προκλήθηκαν στον οργανισμό του από κορωνοϊό, άφησε ένας άνδρας ηλικίας 74 ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το πρωί της Τετάρτης. Ο άνδρας είχε μεταφερθεί με ελικόπτερο στην Κρήτη όπου και νοσηλευόταν στην ΜΕΘ, ενώ είχε προηγηθεί η νοσηλεία του στο κέντρο υγείας της Καλύμνου επί 18 ημέρες.

Με έκπληξη οι συγγενείς του, πληροφορήθηκαν πως θα πρέπει να τον κηδέψουν στην Κρήτη, καθώς δεν είναι δυνατή η ταρίχευσή του προκειμένου να μεταφερθεί στην Κάλυμνο για να κηδευτεί. Άμεσα η οικογένεια επικοινώνησε με την δικηγόρο κυρία Άννα Μπιλήρη όπου και έχει αναλάβει την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το νοσοκομείο της Κρήτης, διατείνονται πως δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ταρίχευση της σορού για λόγους ασφαλείας και αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή πάντως στην κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα σε κείμενο του υπουργείου Υγείας- Γενική διεύθυνση δημόσιας υγείας & ποιότητας ζωής, με θέμα: «Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού sars-cov 2 κατά τη διαχείριση και μεταφορά ανθρώπινων σορών ή τέφρας θανόντων από covid» που αναρτήθηκε στο Διαύγεια,  στις 11/12/2020, ξεκαθαρίζεται πως «η ταρίχευση πρέπει να τελεστεί εφόσον απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία ως προϋπόθεση για την μεταφορά νεκρού».

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η κηδεία, με την προβλεπόμενη ταρίχευση σε περίπτωση που επιβάλλεται προκειμένου να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή από αυτή που κατέληξε,  του ατόμου που καταλήγει από κορωνοϊό από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο πρέπει να γίνεται σε διάστημα 6 ωρών, ενώ από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο σε διάστημα 8 ωρών. Οι συγγενείς κάνουν έκκληση στο νοσοκομείο προκειμένου να γίνει η ταρίχευση και να παραλάβουν την σορό του οικείου τους, ώστε να μεταφερθεί στην Κάλυμνο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα ζητήσουν τη παρέμβαση εισαγγελέα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση