26 Απριλίου 2024 | 01:56

Ψάχνουν φόρμουλα για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Δημοσιεύτηκε 16:16 - 05/06/2020 Ψάχνουν φόρμουλα για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Μία εβδομάδα από την τουρκική φιέστα για την 567η επέτειο της άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος της Τουρκίας άναψε το πράσινο φως για αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την Αγία Σοφία (μουσείο).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα από την Αγία Σοφία, φέρεται να έδωσε την εντολή να «τρέξουν» οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον τούρκικο Τύπο, ο Τούρκος ηγέτης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του σημείωσε πως «η Αγία Σοφία ως τζαμί, θα μπορεί να είναι επισκέψιμη στους τουρίστες. Όπως συμβαίνει με το Σουλταναχμέτ Τζαμί (Μπλε Τζαμί)» εκτιμώντας πως με τις κατάλληλες τροποποιήσεις «και προσευχή μπορεί να γίνει και να διαβαστεί το εδάφιο του κορανίου για την άλωση».
Ο Ερντογάν υπενθύμισε πως η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας έγινε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ζήτησε από τα στελέχη του κόμματός του να κάνουν αναλυτική έρευνα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Είχαν προηγηθεί οι προκλήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ που επιτέθηκε στην Αθήνα ζητώντας της να «απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ», αναφερόμενο στην Αγία Σοφία και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει στη χώρα μας η φιέστα για την 567η επέτειο της άλωση της Κωνσταντινούπολης.

efsyn.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση