24 Απριλίου 2024 | 03:01

Ζοφερές προβλέψεις για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης και τον ορίζοντα ολοκλήρωσης του

Δημοσιεύτηκε 10:13 - 02/02/2021 Ζοφερές προβλέψεις για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης και τον ορίζοντα ολοκλήρωσης του

H Ευρώπη φαίνεται να απέχει δραματικά από το στόχο που έχει θέσει για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως το τέλος Σεπτεμβρίου κάτι που συνδέεται με τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και διάθεση εμβολίων, όπως αναφέρει το Politico παραθέτοντας στοιχεία, τα οποία βασίζονται πάντα στα υπάρχοντα δεδομένα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του Politico, κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν θα πετύχει (για την ώρα) τον κοινό στόχο για τους εμβολιασμούς, εάν δεν βρεθεί λύση με την AstraZeneca. Με μωβ χρώμα απεικονίζεται ο στόχος της ΕΕ και με κόκκινο η πορεία των κρατών.

Παρακάτω, το μέσο καταθέτει το ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας που θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αν τα δεδομένα και ο ρυθμός παραμείνουν όπως έχουν σήμερα.

Στα γραφήματα παρουσιάζονται με έντονη κόκκινη γραμμή ο στόχος της Ε.Ε. για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού ως το τέλος Σεπτεμβρίου και το εκτιμώμενο ποσοστό με βάση τους σημερινούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Ελλάδα εκτιμάται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη του 23% του πληθυσμού της, ενώ το ποσοστό του 70% εκτιμάται ότι θα φτάσει η χώρα (πάντα σύμφωνα με τους σημερινούς ρυθμούς) τον Μάρτιο του 2023.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, στην σημερινή του (01/02) ενημέρωση είπε πως έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 270.000 εμβολιασμοί, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας έχει διασφαλίσει την β’ δόση. Όσο για το πότε θα έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών της χώρας μας, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τα εμβόλια που θα έχουμε στα χέρια μας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχοντας ρίξει ιδιαίτερο βάρος για την έξοδο από την πανδημία στο εμβόλιο, εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, παρά τα τεκταινόμενα μεταξύ ΕΕ-φαρμακευτικών αλλά και τη δυσχέρεια που παρουσιάζουν οι τελευταίες να παράξουν περισσότερες εμβολιαστικές δόσεις.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας λίγες ημέρες πριν, τον Φεβρουάριο αναμένεται τριπλασιασμός των εμβολιασμών, ενώ ο ίδιος έθεσε το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση μεγάλου μέρους του εμβολιαστικού προγράμματος στις αρχές καλοκαιριού, μόνο όμως «εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές και χωρίς άλλα προβλήματα η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια».

thepressproject.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση