26 Απριλίου 2024 | 21:40

Καταδίκασε τη Ρωσία ο Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε 17:14 - 24/02/2022 Καταδίκασε τη Ρωσία ο Ερντογάν

Ανακοίνωση καταδίκης των ρωσικών ενεργειών στην Ουκρανία, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας ωστόσο προσεκτικότατες διατυπώσεις περί στρατιωτικής «επιχείρησης» και όχι εισβολής.

«Θεωρούμε απαράδεκτη τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και την απορρίπτουμε.
Αυτή η επίθεση, πέρα από την καταστροφή των συμφωνιών του Μινσκ, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής μας και του κόσμου
», αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση η Άγκυρα τονίζει ότι δεν αποδέχεται τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, πως τη θεωρεί απαράδεκτη και πως είναι εναντίον της αλλαγής συνόρων.

«Η Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά, είναι κατά της αλλαγής των συνόρων με όπλα.
Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αυτήν την άδικη και παράνομη πράξη το συντομότερο δυνατό. Η υποστήριξή μας για την πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα συνεχιστεί
».

Τηλεφώνημα Ερντογάν-Ζελένσκι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να γίνουν και δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο.

«Αρνούμαστε την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, είναι απαράδεκτη. Η επιχείρηση είναι εναντίον του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι ένα χτύπημα στη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας για το θέμα της Ουκρανίας.

Σχετικά με το αίτημα του Κιέβου προς την Άγκυρα να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τα πολεμικά ρωσικά, πλοία, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης μετέδωσε ότι πρόκειται για μια πάρα πού δύσκολη απόφαση για την Τουρκία και πως πηγές ανέφεραν ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας πρέπει να διατηρηθεί.

~skai.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση