30 Μαρτίου 2023 | 14:52

Φονικός σεισμός 6,7 Ρίχτερ στον Ισημερινό

Δημοσιεύτηκε 09:32 - 19/03/2023 Φονικός σεισμός 6,7 Ρίχτερ στον Ισημερινό

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και μεγάλες ζημιές σε κτίρια έχει προκαλέσει ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 6,7 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ισημερινού λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (7 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 80 χλμ και σύμφωνα με το Σύστημα Προειδοποίησης για τσουνάμι των ΗΠΑ δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι.

Ο σεισμός, που έγινε αισθητός έως το Περού, ταρακούνησε την περιοχή γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού, Γκουαγιακίλ, σκοτώνοντας στην Κουένκα ένα άτομο, που καταπλακώθηκε στα συντρίμμια οικήματος που έπεσαν πάνω στο αυτοκίνητό του. Άλλοι τρεις έχουν επίσης σκοτωθεί στην πόλη Ελ Όρο, ενώ υπάρχουν αναφορές για δεκάδες εγκλωβισμένους στα κτίρια που κατέπεσαν. Επίσης, προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και κτίρια και κάνοντας τους κατοίκους να βγουν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Ο πρόεδρος της χώρας, Γκιγέρμο Λάσο, με τηλεοπτικό μήνυμά του έδωσε τον πρώτο απολογισμό των νεκρών και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της χώρας, η Γραμματεία Διαχείρισης Κινδύνων, ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί άλλοι άνθρωποι στα χαλάσματα κτιρίων και να υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες, καθώς είναι πολλά τα κτίρια που έχουν πέσει.

Στο Γκουαγιακίλ, οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο τριών σηράγγων οχημάτων, ενώ βυθίστηκε προβλήτα στην πόλη Μαχαλά, παρασέρνοντας στο νερό ένα σπίτι. 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση