26 Απριλίου 2024 | 07:05

Σε δημοπρασία «εξαιρετικά σπάνιο» ροζ διαμάντι - Πάνω από 35 εκατ. $ η αξία του

Δημοσιεύτηκε 17:30 - 29/03/2023 Σε δημοπρασία «εξαιρετικά σπάνιο» ροζ διαμάντι - Πάνω από 35 εκατ. $ η αξία του

Ένα ροζ διαμάντι με «απαράμιλλο χρώμα και φωτεινότητα» αναμένεται να πωληθεί πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια όταν βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών Sotheby's.

Το διαμάντι «The Eternal Pink» 10,57 καρατίων αποτελεί έναν «εξαιρετικά σπάνιο» πολύτιμο λίθο που θα βγει στο «σφυρί» αυτόν τον Ιούνιο, τέσσερα χρόνια αφότου η νοτιοαφρικανική εταιρεία De Beers τον ανακάλυψε σε ένα από τα ορυχεία της στην Μποτσουάνα.

 

Σε δημοπρασία «εξαιρετικά σπάνιο» ροζ διαμάντι - Πάνω από 35 εκατ. $ η αξία του Facebook Twitter
Φωτ.: Sotheby's

 

Επισήμως το χρώμα του θεωρείται  «πορφυρό ροζ» και αποτελεί το πολυτιμότερο διαμάντι της εν λόγω απόχρωσης που έχει εμφανιστεί ποτέ σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's. Ο επικεφαλής κοσμημάτων του οίκου δημοπρασιών για την Αμερική, Κουίγκ Μπέρνινγκ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι αυτό το διαμάντι «εντάσσεται στις τάξεις των πιο σημαντικών διαμαντιών στην ιστορία».

Η τιμή των διαμαντιών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τέσσερις παράγοντες: καράτια, κοπή, χρώμα και καθαρότητα. Ως προς την καθαρότητα, η πέτρα έχει χαρακτηριστεί ως «εσωτερικά αψεγάδιαστη», πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν ελαττώματα είναι ορατά μόνο υπό μεγέθυνση. 

 

Σε δημοπρασία «εξαιρετικά σπάνιο» ροζ διαμάντι - Πάνω από 35 εκατ. $ η αξία του Facebook Twitter
Φωτ.: Sotheby's

 

«Αυτό το χρώμα είναι η πιο όμορφη και συμπυκνωμένη απόχρωση του ροζ σε διαμάντια που έχω δει ποτέ ή έχει βγει ποτέ στην αγορά», δήλωσε ο Μπέρνινγκ.

Τα ροζ διαμάντια έχουν εκτοξεύσει την αξία τους τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην πτώση της προσφοράς που προκλήθηκε από το κλείσιμο το 2020 του ορυχείου Argyle στην Αυστραλία, το οποίο μέχρι τότε παρήγαγε τα περισσότερα ροζ διαμάντια στον κόσμο.

Με πληροφορίες από CNN

Προσαρμοσμένη αναζήτηση