29 Απριλίου 2024 | 07:10

Καιρός: Τι προκαλεί την αστάθεια και τα έντονα φαινόμενα - Πότε θα καλοκαιριάσει

Δημοσιεύτηκε 20:56 - 13/06/2023 Καιρός: Τι προκαλεί την αστάθεια και τα έντονα φαινόμενα - Πότε θα καλοκαιριάσει

Τα συστήματα τα οποία επηρεάζουν την Ελλάδα, κατά κανόνα, κινούνται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια ώστε τα συστήματα αυτά εμποδίζονται να κινηθούν από τα Δ ή ΒΔ προς τα Α ή ΝΑ και τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (blocking). Αυτός ο εμποδισμός που επικρατεί εδώ και πολλές εβδομάδες είναι Ω – Εμποδισμός.

Με τον τρόπο που έχουν διαταχτεί τα βαρομετρικά συστήματα η κίνηση των αερίων μαζών αλλάζει πορεία και ψυχρότερες και ασταθείς αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη κινούνται νοτιότερα προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, επεσήμανε. 

Οι ψυχρές αυτές μάζες προκαλούν έντονα φαινόμενα ασταθείας τα οποία συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό, καθώς οι αντικυκλώνες που δημιουργούνται μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές βδομάδες.

Αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται διάφορα φαινόμενα στις περιοχές που επηρεάζονται, αλλού κρύο, αλλού ζέστη, αλλού βροχές, αλλού ξηρασία.

Ο καιρός αυτός θα συνεχιστεί και την τρέχουσα εβδομάδα και εκτός από την Ελλάδα, μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτεί η Βαλκανική, η Ιταλία καθώς επίσης η Δυτική Μεσόγειος και τα βόρεια τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Η εκτεταμένη αστάθεια, παρότι έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στη γεωργική παραγωγή με τις χαλαζοπτώσεις, δεν έχει επιτρέψει τη θερμοκρασία να ανέβει σημαντικά, καθώς επικρατεί η βόρεια κυκλοφορία στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας.

Η κατάσταση θα αλλάξει μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου της υπηρεσίας EFFIS/Copernicus, σύμφωνα με τον διεθυντή της ΕΜΥ. Στο χρονικό διάστημα από 19 έως 25 Ιουνίου 2023 οι βροχές επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα στη χώρα μας και οι υψηλότερες τιμές περιορίζονται στη βόρεια Βαλκανική, όπως και στη Δυτική Ευρώπη.

Το επόμενο 15ημερο δεν προβλέπονται ιδιαίτερες ζέστες για τη χώρα μας. Στις εκλογές όλα δείχνουν ότι θα πάμε με θερμοκρασίες της τάξεως των 31 και 33 βαθμών Κελσίου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση