2 Μαϊος 2024 | 19:30

Χάος στη Γαλλία: Δεν πάει Γερμανία ο Μακρόν - Τεράστιες καταστροφές, σε στάση οι μεταφορές, τεθωρακισμένα στους δρόμους

Δημοσιεύτηκε 20:20 - 01/07/2023 Χάος στη Γαλλία: Δεν πάει Γερμανία ο Μακρόν - Τεράστιες καταστροφές, σε στάση οι μεταφορές, τεθωρακισμένα στους δρόμους

 Σε κατάσταση απόλυτου χάους οδεύει η Γαλλία, μετά και την 4η νύχτα ταραχών σε πολλές πόλεις της χώρας, παρά τα πρωτοφανή περιοριστικά και αστυνομικά μέτρα. Οι αντιδράσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις για τον θάνατο ενός 17χρονου από όπλο αστυνομικού συνεχίζονται με μεγάλη ένταση, ενώ ο απλογισμός των καταστροφών από το υπουργείο Οικονομίας, αναδεικνύει το μέγεθος της οργής και του ξεσπάσματος των πολιτών.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας, μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 καπνοπωλεία και 250 υποκαταστήματα τραπεζών. 

Η κατάσταση στη Γαλλία δείχνει να βρίσκεται σε οριακό πλέον επίπεδο, γεγονός που υποχρέωσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία. Ο κ. Μακρόν βρίσκεται στο γραφείο του και ενημερώνεται για τις εξελίξεις, καθώς και για τα μέτρα που θα επιβληθούν τις επόμενες ώρες σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να περιοριστούν - ει δυνατόν - τα επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου.


Για τέσσερα 24ωρα, και παρά τους περιορισμούς και την απαγόρευσην κυκλοφορίας, η Γαλλία είναι βυθισμένη στο χάος και την καταστροφή, ενώ οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη δράση των αστυνομικών, που είχε κατάληξη τον θάνατο του 17χρονου, ρίχνουν λάδι στη φωτιά της οργής, καθώς αναδεικνύεται η ακραία συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων και η περιττή βία που εφάρμοσαν.

Η κηδεία του 17χρονου πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, ώστε να μην πυροδοτήσει νέο κύκλο βίας, ωστόσο το Παρίσι και οι άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις ετοιμάζονται για μία ακόμη δύσκολη νύχτα.

Οι μεταφορές σε Μασσαλία, Σεντ Ετιέν, Στρασβούργο και άλλες πόλεις είναι σε στάση. Στη Μασσαλία, η δημόσια συγκοινωνία σταμάτησε στις 18:00. Τα υπεραστικά δίκτυα σταμάτησαν στις 3:30 μ.μ., όπως και η αυτοεξυπηρέτηση ποδηλάτων και οι 35 χώροι στάθμευσης που διαχειρίζεται η μητρόπολη της Μασσαλίας. Στο Saint-Etienne, οι δημόσιες συγκοινωνίες διακόπηκαν στις 2 το μεσημέρι, ενώ οι έμποροι κλήθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους».


Η εταιρεία μεταφορών του Στρασβούργου ακύρωσε όλα τα δρομολόγιά της από αυτό το μεσημέρι του Σαββάτου και καμία γραμμή λεωφορείου και τραμ δεν εκτελεί δρομολόγια από τις 13:00. 

Στη Λυών, τα λεωφορεία και τα τραμ θα σταματήσουν από τις 20:00 και 19:00 αντίστοιχα. Η πόλη ζήτησε από τους χειριστές «να αφαιρέσουν τα αυτοεξυπηρετούμενα σκούτερ στο κέντρο της πόλης και σε ορισμένες γειτονιές» ώστε να μην χρησιμοποιούνται «ως όπλα ανά προορισμό για να σπάσουν τα παράθυρα».

Την ίδια στιγμή, η Μασσαλία θωρακίζεται. Το αρχηγείο της αστυνομίας ανακοίνωσε μαζική ενίσχυση CRS, δέσμευση τεθωρακισμένων οχημάτων και δύο ελικοπτέρων χωροφυλακής. Το αστυνομικό αεροπλάνο θα πετάει πάνω από την πόλη όλη τη νύχτα για να βοηθήσει στον εντοπισμό επεισοδίων.

Πηγή: skai.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση