3 Μαϊος 2024 | 05:19

Ανησυχία για την έξαρση της παρουσίας πληθυσμών κουνουπιών

Δημοσιεύτηκε 21:02 - 01/07/2023 Ανησυχία για την έξαρση της παρουσίας πληθυσμών κουνουπιών
Πώς παρακολουθούνται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου • Το σύστημα ελέγχου επιδημιολογικού κινδύνου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Φόβο για την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου έχει προκαλέσει το γεγονός ότι φέτος στην Ελλάδα τα κουνούπια εμφανίστηκαν ένα μήνα νωρίτερα. Οι επιστήμονες προβλέπουν έξαρση των πληθυσμών των κουνουπιών φέτος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών Μονάδας Beyond στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, επισήμανε ότι  το σημαντικό αυτό ζήτημα επηρεάζει όχι μόνο τις υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών και αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο καταγράφεται η διασπορά τους.

«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή τη χρονιά. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε μια έξαρση των πληθυσμών των κουνουπιών» ανέφερε επισημαίνοντας ότι ο αυξημένος αριθμός των κουνουπιών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή καθώς είχαμε έναν ξηρό χειμώνα και πολλές βροχές μέσα στον Μάιο.

 

«Οι συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας έχουν ευνοήσει την αύξηση των κουνουπιών», είπε σημειώνοντας ότι, πέραν του αυξημένου πληθυσμού τους το πρόβλημα είναι η τυχόν εμφάνιση του παθογόνου που σχετίζεται με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

 
 
 

«Ευχόμαστε να μην κουβαλούν το παθογόνο γιατί γνωρίζουμε ότι τα κουνούπια το βασικό πρόβλημα πέρα από το ότι είναι ενοχλητικά, κουβαλούν τις διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου που είναι το πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έλεγα για τη δική μας χώρα», επισήμανε ο διευθυντής Ερευνών Μονάδας Beyond στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το σύστημα ελέγχου

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει αναπτύξει ένα σύστημα ελέγχου του επιδημιολογικού κινδύνου, με χάρτες που παρακολουθούν τη διασπορά των κουνουπιών σε τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας (Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία). Ο Χάρης Κοντοές τόνισε ότι «η πρόληψη αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου στο σημείο της παγίδας όπου συγκεντρώνονται τα κουνούπια ή και στην ευρύτερη περιοχή».

Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών το σύστημα παρακολούθησης που ενημερώνεται συστηματικά κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα τα 4 τελευταία χρόνια, με χρώματα που υποδηλώνουν διαφορετικό επίπεδο κινδύνου εμφάνισης έστω και ενός κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισήμανε ότι αυτοί οι χάρτες είναι χρήσιμος οδηγός για λήψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές, ενώ απευθυνόμενος προς τους πολίτες, τους συμβούλευσε να μην αφήνουν λιμνάζοντα νερά και ανοιχτά φρεάτια καλώντας παράλληλα τον κόσμο να κάνει χρήση εντομοαπωθητικών και να τηρεί προστασίας.

efsyn.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση