19 Απριλίου 2024 | 02:16

Εγκ νογκ: Το παλιότερο Χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ

Δημοσιεύτηκε 13:01 - 25/12/2020 Εγκ νογκ: Το παλιότερο Χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ

Το λεξικό της Οξφόρδης ορίζει το κοκτέιλ ως «Ένα αλκοολούχο ποτό που δημιουργείται σε συνδυασμό με μή αλκοολούχα πρόσθετα, όπως χυμός φρούτων ή κρέμα γάλακτος».

Η πρώτη έντυπη αναφορά σε συνταγές κοκτέιλ εμφανίστηκε το 1798 στην βρετανική εφημερίδα «The Morning Post» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1772.

Σύμφωνα λοιπόν με ενδελεχή έρευνα το Εγκ Νογκ είναι όχι μόνο το παλαιότερο Χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ αλλά και ένα από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν. Αν όχι το πρώτο. Και αυτό διότι χρονολογείται στο 1775, όταν ο κληρικός και φιλόλογος Τζόναθαν Μπούτσερ, από την πολιτεία του Μέριλαντ, των Ηνωμένων Πολιτειών, έγραψε ένα ποίημα για το ποτό που δημοσιεύθηκε 30 χρόνια μετά το θάνατο του.

Υπάρχουν όμως και άλλες πληροφορίες που το τοποθετούν χρονολογικά ακόμα παλιότερα και πιο συγκεκριμένα στην μεσαιωνική Ευρώπη ως φάρμακο για το κρυολόγημα και την γρίπη. Η συνταγή ήταν ζεστό γάλα μαζί με κρασί η ζύθο, αρωματισμένο με μπαχαρικά. Στην συνέχεια προστέθηκαν τα αυγά.

Όσο για το όνομα Εγκ Νογκ, υπάρχουν πολλές ιστορίες για την προέλευση του. Όπως αυτή από το λεξικό της Οξφόρδης σύμφωνα με το οποίο το νογκ, ήταν μία πολύ δυνατή μπύρα που παρασκεύαζαν στην ανατολική Αγγλία. Υπάρχει η άποψη του καθηγητή Φρέντρικ Ντάγκλας Όπι, από το Πανεπιστήμιο του Μπάμπσον της Μασαχουσέτης, που υποστηρίζει πως το όνομα είναι ο συνδυασμός δύο αποικιακών λέξεων στην αργκό. Το ρούμι που οι μπάρμεν αποκαλούσαν γκρογκ και το νόγκιν που ήταν η ξύλινη κούπα που το σέρβιραν. Έτσι στην αρχή λεγόταν εγκ εν γκρογκ και στην συνέχεια απλουστεύθηκε η χρήση της, παίρνοντας την σημερινή της ονομασία, εγκ νογκ.

Το Εγκ Νογκ είναι το παραδοσιακό ποτό που πίνουν οι Αμερικάνοι τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η συνταγή του Εγκ Νογκ είναι:

Υλικά

4 κρόκοι αυγών

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (100 γραμμάρια)

500 γραμμάρια γάλα πλήρες

2 ολόκληρα γαρύφαλλα

1 πρέζα κανέλα

235 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού

2 κουταλιές της σούπας μπέρμπον και ρούμι ή κονιάκ

Εκτέλεση

Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε λίγο τους κρόκους για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ίσα-ίσα να ζεσταθεί, ανακατεύοντας. Αυτό το κάνουμε για να καταστρέψουμε όλα τα μικρόβια ή τον κίνδυνο σαλμονέλας από τον κρόκο.

Μεταφέρουμε τους κρόκους σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια σιγά-σιγά προσθέτουμε την ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και ασπρίσει.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε γάλα, γαρίφαλο, κανέλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Προσοχή δεν θέλουμε να κάψει το γάλα, αλλά να το ζεστάνουμε.

Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα αυγού και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει ελαφρά. Αυτό θα το καταλάβουμε αν στο πίσω μέρος του κουταλιού μένει σταθερό το μείγμα. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Το βάζουμε μέσα στη κατσαρόλα και αφαιρούμε το μείγμα μόλις φτάσει τους 160 βαθμούς Κελσίου.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Στραγγίζουμε το μείγμα μέσα σε ένα σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε τα γαρύφαλλα. Αφήνουμε να κρυώσει για μία ώρα στο ψυγείο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το μοσχοκάρυδο και το μπέρμπον μαζί με ρούμι ή κονιάκ.

Σερβίρουμε το εγκ νογκ σε γυάλινα ποτήρια ψηλά ή χαμηλά, με τριμμένο μοσχοκάρυδο και ένα ξυλάκι κανέλας.

huffingtonpost.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση