23 Ιουλίου 2024 | 13:42

Πόσα λεπτά διαρκεί η πιο σύντομη πτήση στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε 16:10 - 30/04/2023 Πόσα λεπτά διαρκεί η πιο σύντομη πτήση στην Ελλάδα

Τα αεροπλάνα τα έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με μακρινά ταξίδια κυρίως στο εξωτερικό. Ταξίδια πολλών ωρών στα οποία το μόνο που κάνουμε είναι να θαυμάζουμε τη θέα από το παράθυρο (εκτός κι αν έχεις υψοφοβία) ή να βλέπουμε καμιά ταινία για να περάσει η ώρα. Υπάρχουν, όμως, μερικές πτήσεις και συγκεκριμένα μία στην Ελλάδα που όχι ταινία δεν προλαβαίνουμε να δούμε, αλλά ούτε καν ένα ολόκληρο μουσικό clip στο YouTube.

 

Αναφερόμαστε στην αεροπορική πτήση ανάμεσα στην Κάρπαθο και την Κάσο. Πόσα λεπτά διαρκεί, ποια είναι η ιστορία της και σε ποια θέση βρίσκεται στον πίνακα με τις συντομότερες πτήσεις του παγκοσμίου χάρτη;

Αυτή είναι η συντομότερη πτήση στην Ελλάδα

Η Κάρπαθος και η Κάσος διαθέτουν αεροδρόμιο από το 1970 και το 1983 εκατέρωθεν. Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν ήταν κυρίως η προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό, η οποία ήταν πολύ δυσκολότερη παλιότερα, καθώς τα πλοία ήθελαν πολλές φορές ακόμη και ένα εικοσιτετράωρο για να τις προσεγγίσουν.

 
 
 

Εδώ και σαράντα χρόνια, λοιπόν, τα δύο νησιά που απέχουν μεταξύ τους κατά 15,3 ναυτικά μίλια συνδέονται μεταξύ τους και αεροπορικά. Η πτήση σήμερα, λοιπόν, μεταξύ των δύο νήσων διαρκεί κάτι περισσότερο από πέντε λεπτά. Που σημαίνει πως με το που μπαίνεις στο αεροσκάφος, κατεβαίνεις απευθείας.

Η τόσο μικρή διάρκεια της αεροπορικής πτήσης μεταξύ της Κάρπαθου και της Κάσου έχει τραβήξει και τα βλέμματα των διεθνών ειδησεογραφικών μέσων που έχουν φτάσει αρκετές φορές στο Αιγαίο για να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος που ενώνει τα δύο νησιά. Η Telegraph Travel, μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια τη συμπεριέλαβε στις δέκα συντομότερες πτήσεις παγκοσμίως. Σε ποια θέση βρέθηκε και ποια άλλη ελληνική πτήση υπάρχει στην ίδια λίστα;

 

Ποια άλλα ελληνικά νησιά βρίσκονται στη λίστα

Συγκεκριμένα, η πτήση μεταξύ Κάρπαθου και Κάσου βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, πίσω μόνο από εκείνη που ενώνει τα νησιά Westray και Papa Westray στη Σκωτία, η οποία διανύει μια απόσταση 2,7 χιλιομέτρων σε μόλις 47 δευτερόλεπτα και μια ακόμη στην Καραϊβική που διαρκεί μόλις 2 λεπτά.

Στη δεκάδα, όμως, συμπεριλαμβάνεται μία ακόμη ελληνική. Αναφερόμαστε στην πτήση που ενώνει Κω και Κάλυμνο. Τα δυο νησιά απέχουν μεταξύ τους 22 χιλιόμετρα, με τις πτήσεις να διαρκούν κάτι λιγότερα από είκοσι λεπτά.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση