26 Απριλίου 2024 | 07:09

Ένα διήγημα μας ξαναβγάζει στην γειτονιά να παίξουμε!

Δημοσιεύτηκε 18:17 - 30/05/2023 Ένα διήγημα μας ξαναβγάζει στην γειτονιά να παίξουμε!
Ολοκληρώνοντας το διήγημα της Έλλης Αλεξίου "Όμως ο μπαμπάς δεν ερχόταν", που αναφέρεται στα ανεκπλήρωτα όνειρα παιδιών που ζουν στα δύσκολα μεταπολεμκά χρόνια, οι μαθητές της Β γυμνασίου κλήθηκαν να θυμηθούν τα παιχνίδια που έπαιζαν στα δικά τους παιδικά χρόνια, παιχνίδια ομαδικά, στις γειτονιές του νησιού μας. Τότε που ακόμα οι οθόνες υπολογιστών, κινητω΄ν και Tablets δεν είχαν μπει στην ζωή μας και τα παιδιά διασκέδαζαν με την ψυχή τους στις αλάνες, επιστρατεύοντας όλη την δημιουργική τους φαντασία, για να μετατρέψουν ευτελή υλικά, όπως τενεκεδάκια, βότσαλα, ξύλα, αμύγδαλα, σπασμένα κεραμίδια, σε συναρπαστικά παιχνίδια!  Με μεγάλο ενθουσιασμό οι μαθητές συμπλήρωσαν το φύλλο εργασίας με ονόματα παράξενα και σίγουρα άγνωστα στα σημερινά παιδιά, όπως "τα κάτω μύγδαλα", "το σκατούλι", "τα γερούλια", "ο βεζύρης", "το εφτάπετρο", "το ψηλό βουνί". Και τότε μας γεννήθηκε η ιδέα: "γιατί να μην τα ξαναπαίξουμε και μάλιστα να τα δείξουμε και στα μικρά παιδιά;". Σε πρώτη φάση τα παίξαμε στα διαλείμματα, στην αυλή του σχολείου, για να θυμηθούμε τους κανόνες.
Πολύτιμος βοηθός μας: το κείμενο του δασκάλου Νικήτα Καραφυλλάκη στα Καλύμνικα Χρονικά (Τόμος ΙΔ΄), που αποτελεί μια συγκεντρωτική καταγραφή των παραδοσιακών καλύμνικων παιχνιδιών. Στην συνέχεια, είχαμε την τύχη και την χαρά να συνεργαστούμε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του νησιού μας "Η Πρόοδος", προκειμένου να οργανώσουμε μια ανοιχτή εκδήλωση αναβίωσης των παιχνιδιών της γειτονιάς, στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας.
Έτσι, την Κυριακή 28/5 βρεθήκαμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, να κυνηγάμε μαντήλια, να στοχεύουμε τενεκεδάκια, να προσπαθούμε να γκρεμίσουμε το "εφτάπετρο", να αποφεύγουμε τα "μήλα" και να "παγώνουμε" στο "ένα-δύο-τρία: κόκκινο φως", Το διασκεδάσαμε κι εμείς οι μεγάλοι εξίσου με τα μικρά παιδιά, αφού οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων ζωντάνεψαν και κυρίως ζωντάνεψε αυτό το αίσθημα της πηγαίας χαράς και ανεμελιάς, που εγκαταλείπει συνήθως τα παιδιά, όταν διαβούν το κατώφλι της ενήλικης ζωής.
Ευχαριστούμε θερμά τον πολιτιστικό σύλλογο "Η Πρόοδος", τον κο Καραφυλλάκη Νικήτα, τους μαθητές της β γυμνασίου αλλά και όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας!  

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση πατώντας εδώ
 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση